Români de succes în Italia: Dana Brânzei, câștigătoarea unui Advanced Grant de la Fondul Italian pentru Știință

Cercetătoarea româncă Dana Brânzei, conducătoarea departamentului de cercetare al Institutului de Genetică Moleculară „Luigi Luca Cavalli-Sforza” (CNR-IGM) din Pavia (Lombardia), a obținut un Advanced Grant din partea Fondului Italian pentru Știință al Ministerului Universității și Cercetării (FIS 2021).

Dana Brânzei a fost distinsă cu acest premiu pentru proiectul său „Replication-associated cohesion and recombination”, în domeniul ERC Life Sciences, informează „Consiglio Nazionale delle Ricerche.”

Procedura de evaluare a fost încheiată pe 31 iulie, cu publicarea listei de proiecte câștigătoare: dintre cele 1912 de proiecte înscrise, doar 47 au fost aprobate, ceea ce înseamnă un procent de succes de 2,5%.

Din acestea, 25 de Advanced Grants, fiecare cu valoare de până la un milion și jumătate de euro, au fost acordate cercetătorilor consacrați, iar 22 de Starting Grants, de până la un milion de euro fiecare, au fost acordate cercetătorilor începători, care și-au obținut doctoratul în ultimii 10 ani.

Dana Brânzei, originară din România, și-a obținut diploma și doctoratul în Japonia, după care s-a mutat în Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2008, a devenit PI (Principal Investigator) al Institutului IFOM din Milano. Ea a primit numeroase granturi internaționale, inclusiv un ERC Starting Grant (2009-2014) și un ERC Consolidator Grant (2016-2021), care i-au permis să devină cercetătoare principală la CNR în 2019.

Începând cu anul 2022, ea este conducătoarea departamentului de cercetare CNR. De asemenea, Dana Brânzei este membru EMBO și a primit numeroase distincții internaționale de prestigiu.

Activitatea sa de cercetare se concentrează pe:

  1. Înțelegerea originilor instabilității cromosomice în celulele eucariote ca urmare a stresului replicativ;

2. Înțelegerea modului în care replicarea genomului este cuplată cu organizarea spațială și compactarea ADN-ului în nucleul celulei.

Dana Brânzei este autoarea a 91 de articole publicate în prestigioase reviste internaționale. În ultimii trei ani, a publicat trei articole în revista Nature Communications, un articol în Science, un articol în PNAS și două articole în Genes and Development.