Români din Italia despre decizia de a rămâne definitiv în această țară: „Aici este acum acasă”

În ultimele decenii, mulți români au ales să-și construiască o viață nouă în Italia, un trai mai bun pentru ei și copiii lor. Însă, întoarcerea definitivă în țara natală a fost mereu o temă de discuție în comunitatea românească. Opiniile sunt împărțite, dar cele mai multe indică o tendință de a rămâne în Italia pentru viitorul apropiat.

Viziunile asupra deciziei de a rămâne în Italia pentru tot restul vieții sunt diverse și influențate de o serie de factori, de la stabilitatea financiară la oportunitățile de carieră și calitatea vieții.

Mai multe comentarii în acest sens s-au strâns la o postare de pe pagina publicației Rotalianul – Revista românului în Italia.

„Am reușit aici să mă realizez din toate punctele de vedere… ceea ce în România chiar dacă munceam 24 din 24 nu aș fi reușit. Trăiesc într-un orășel mic, curat, și cu multe oportunități, muncim 12 ore pe zi, dar avem satisfacție și din punct birocratic multe chestii sunt mai simple decât în România”, a mărturisit o româncă.

O altă femeie a povestit experiența sa și decizia de a rămâne în Italia: „Eu și soțul suntem în Italia din 2007. Am plecat din țară cu gândul să strângem ceva bani și să ne întoarcem, să ne cumpărăm o casă. Privind la situația din România, am hotărât să rămânem definitiv aici. De curând ne-am cumpărat un apartament și chiar dacă avem familie în țară și ne lipsesc, asta este, nu poți avea totul în viață!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ciuda dragostei pentru România, sentimentul că „aici” (în Italia – n.r.) este acum acasă este adesea menționat în cadrul discuției. „Am trecut de 20 de ani aici, copiii au crescut aici, am un loc de muncă aici, am o casă aici… eu nu mă voi întoarce”, mărturisește un alt român.

Unii români au o perspectivă pragmatică, recunoscând că România are problemele sale, iar calitatea vieții în Italia este superioară. „Practic și eu după 20 de ani stați aici am ajuns la această concluzie, ce să faci dacă la noi în țară nu s-a schimbat nimic. Cam din toate punctele de vedere e mai bine aici, salariul este cel mai important! Mâncarea este super bună, țara este frumoasă, oamenii sunt ok”, explică unul dintre ei.

Există și cei care au ales să investească în România sperând la o schimbare, dar în cele din urmă au decis să se stabilească definitiv în Italia. Un astfel de caz este cel al unui român care a venit în Toscana în 1998: „Am investit în România tot ce am câștigat până prin 2014, am sperat că se schimbă ceva, dar în 2017 am vândut tot în România și mi-am cumpărat locuință aici. Acum, după 25 de ani petrecuți aici, împreună cu familia, aș reface totul doar că m-aș decide mult mai repede să rămân definitiv aici.”

În ciuda experiențelor pozitive din Italia, dorul de casă rămâne puternic pentru unii. „Casă, dulce casă, România!! Cu toate neajunsurile țării noastre, tot acasă suntem fericiți și împliniți. Italia e o gazdă bună, dar tot străin și stranier rămâi pe vecie… Îmi este dor de casă, părinți și tot ce este românesc, mi-am realizat multe vise recunosc, dar nu pot trăda sufletul pe vecie cu o altă țară. Iubesc România!”, afirmă cu pasiune o româncă.

În final, așa cum subliniază unul dintre respondenți: „Fiecare om să fie fericit acolo unde decide să-și continue viața, suntem liberi să decidem.” Indiferent de locul în care aleg să trăiască, faptul că au reușit să își creeze un trai mai bun pentru ei și familiile lor este o realizare demnă de respect.