Români exploatați pe șantiere în Italia de un conațional și un italian. Munceau peste program, fără nicio zi liberă

Doi antreprenori, un român și un italian, sunt acuzați și trimiși în judecată pentru exploatarea muncitorilor pe șantierele SAE și subcontractarea ilegală a lucrărilor, Muncitorii lucrau de la ora 06:30 până la 19:00, un orar mult peste normele prevăzute de lege. Procesul celor doi va începe în iunie 2021, sindicatul CGIL împreună cu 4 lucrători constituindu-se parte civilă în dosar. Avocatul unuia dintre inculpați a declarat: „Clientul meu nu a recrutat niciodată forță de muncă. A lucrat ca ceilalți.”

După cum informează cronachemaceratesi.it, cei doi angajatori au fost puși sub acuzare miercuri, 20 ianuarie a.c., de către judecătorul pentru audieri preliminare (GUP), Claudio Bonifazi, din cadrul tribunalului din Macerata. Românul Gheorghe Carp, proprietarul uneia dintre firme, este acuzat de infracțiunea de intermediere și exploatare ilegală a unui grup de muncitori români și a altor 13 străini, „în total sunt vreo douăzeci”, a precizat avocatul părților civile, Bruno Pettinari.

Aproximativ 20 de lucrători, care conform acuzațiilor susținute de procurorul Margherita Brunelli au fost angajați pentru construcția locuințelor SAE (case provizorii) din Pieve Torina, Visso și Ussita, au fost supuși unor condiții de muncă inumane, programul de lucru începând de la ora 06:30 până la ora 19:00, cu pauză de 30 de minute, plătiți sub normă și neavând nici măcar duminica liberă. Una dintre plângeri a fost și absența normelor SSM (privind sănătatea și securitatea în muncă), „întrucât unul dintre lucrători s-a rănit”, a specificat avocatul Pettinari. După ce angajatul s-a rănit în timpul muncii, Gheorghe Carp nu l-ar fi lăsat nici măcar să meargă la spital.

Al doilea acuzat, Vincenzo Romano, care era reprezentantul legal al companiei Europa, a fost pus sub acuzare pentru subcontractarea lucrărilor în șantierele SAE fără autorizație.

Presupusele nereguli de pe șantierele de construcții și cazurile de exploatare au fost reclamate încă de la început de publicația Cronache Maceratesi către CGIL, care s-a alăturat muncitorilor, ce se plângeau de ani buni de condițiile de muncă inadecvate și de exploatare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procesul se va deschide la Tribunalul din Macerata pe 18 iunie. Avocatul lui Gheorghe Carp, Antonio Renis subliniază: „Clientul meu respinge acuzațiile, el însuși fiind muncitor, cu același număr de ore și condiții de muncă ca și ceilalți. Nici nu a încasat toate salariile, spre deosebire de alți lucrători care au primit protecție din partea sindicatului. Carp era responsabil de șantier, dar nu s-a ocupat niciodată de recrutarea forței de muncă, de fixarea obiectivelor sau al programului de lucru.”