Români în Italia: Anumite certificate de naștere, căsătorie sau deces nu mai sunt valabile. Modalități de reînnoire

Au fost aduse modificări și completări asupra Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă românești (certificate de naștere, căsătorie sau deces), activitate desfășurată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, anunță Consulatul României de la Trieste.

Dacă dețineți certificate de naștere, de căsătorie sau de deces model foarte vechi sau plastificate, acestea trebuie reînnoite! 

Sunt în continuare persoane care dețin certificate vechi şi le prezintă la consulat când solicită diverse proceduri, deşi legislația conform căreia au fost scoase din uz datează din 1996-1997.

Puteți obține un duplicat, printr-o procură pe numele cuiva din țară sau prin intermediul oficiului consular de care aparțineți. Toate serviciile consulare se efectuează pe baza programării pe portalul www.econsulat.ro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Plastifierea certificatelor de stare civilă

În conformitate cu noile reglementări legislative „se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă (naștere, căsătorie, deces). Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt NULE”.

Este interzis să se facă ștersături, răzuiri, prescurtări și adăugiri în actele de stare civilă.

„Prin urmare, dacă dețineți un certificat de naștere, căsătorie sau deces care a fost introdus în plastic vidat (laminat) sau pe al cărui conținut ați adăugat modificări cu pixul, vă recomandăm să solicitați un duplicat fie de la serviciul de stare civilă emitent din România, fie prin intermediul oficiului consular de care aparțineți”, au transmis reprezentanții Consulatului de la Trieste.

ATENȚIE! Actele de stare civilă plastifiate sau modificate fără drept nu mai pot fi folosite pentru soluționarea cererilor de servicii consulare!

De ce nu e bine să plastifiați în general documentele?

Pentru că se poate altera conținutul, iar autenticitatea acestora nu mai poate fi demonstrată.

Ambasada României în Republica Italiană dispune de șapte secții consulare distribuite pe teritoriul Italiei care se ocupă cu eliberarea de documente pentru cetățenii români aflați în străinătate, de regulă cu sprijinul autorităților române competente.

Dând click pe linkul articolului următor puteți afla adresele, datele de contact și competența teritorială a a acestor consulate: Consulatele românești din Italia. Adrese, numere de telefon și competența teritorială.

Distribuie acest articol