Cătălina Curceanu, originară din Sfântul Gheorghe, este prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, la „Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare” (Roma, Italia). În luna martie a anului trecut, numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.
Plecată din țară în anul 1991, Cătălina Curceanu a străbătut lumea în lung și-n lat, a intrat în contact cu mari personalități ale științei și tehnicii din vremurile actuale, dar nu și-a uitat nici pentru un moment originile. Din echipa de fizicieni pe care o conduce la Laboratorul nuclear din Frascati fac parte și români, iar cercetătoarea nu a scăpat niciodată ocazia de a susține cu tărie în fața italienilor că românii reprezintă un popor onest și responsabil.
«În 1991, când am ajuns în Italia, nu erau mulţi români aici şi am fost primită cu braţele deschise. Ulterior, când numărul românilor a crescut şi ţinând cont că nu toţi sunt „uşi de biserică“, au fost ceva tendinţe din partea anumitor italieni de a-i considera pe români potenţiali infractori. Chiar dacă pe mine în mod direct acest lucru nu m-a afectat, am decis să particip acum câţiva ani la transmisiunea TV „Porta a Porta”, pentru a combate această tendinţă şi a afirma în mod cât mai clar că majoritatea românilor sunt muncitori şi nu doar că îşi câştigă în mod cinstit pâinea, ci şi contribuie la bunăstarea Italiei şi a italienilor, prin taxele pe care le plătesc şi prin munca pe care o desfăşoară.»
Am fost curioși cum se vede România astăzi prin ochii unui om de știință iar cercetătoarea româncă nu a ezitat să ne răspundă la întrebări:
Rotalianul: Cu ce se poate mândri țara noastră la 100 de ani de la Marea Unire?
Cătălina Curceanu: Țara noastră se poate mândri cu mulți români cinstiți și responsabili, atât în țară cât și în străinătate – nu mă refer doar la cei care au poziții importante, oameni de știință, medici, profesori universitari, ci și la toți românii care lucrează și își câștigă cinstit pâinea – de la „badante” la cei care lucrează în construcții sau transport. Ne mai putem mândri cu o țară care atrage din ce în ce mai mulți turiști, o țară în care știința, prin ELI-NP de exemplu, este la nivel mondial. O țară a talentelor în artă, tehnică și știință.
Rotalianul: De multe ori românii din străinătate sunt priviți cu neîncredere de comunitățile care îi găzduiesc. Care sunt aspectele care deformează imaginea României în lume?
Cătălina Curceanu: Ce denaturează imaginea României în lume? Lipsa de spirit civic, de solidarietate, corupția și idea multor români că imaginea este mai importantă decât esența. Că banii, mașinile și în general obiectele, sunt mai importante decât ceea ce suntem, ceea ce avem în cap și în suflet.
Rotalianul: Ce îi doriți României în zi aniversară?
Cătălina Curceanu: României îi doresc să își regăsească încrederea în viitor, mândria și istoria. Să privească spre viitor cu optimism și cu responsabilitate, să își recunoască și încurajeze adevăratele valori și munca cinstită. Să demonstreze noilor generații că este o țară în care merită să își construiască un viitor, o țară în care se merită să se faca investiții și o țară care își apreciază bogățiile naturale, tradiția și cultura. O Românie care nu se sperie de alții ci, dimpotrivă, este capabilă să îi ajute pe cei mai oropsiți, de oriunde ar veni ei. O Românie a culturii, a istoriei, a științei și a oamenilor – de care să fim cu toții mândri!
Despre Cătălina Curceanu mai puteți citi:
– Cătălina Curceanu, o stea în universul comunității românești din Italia
– Cercetătoarea Cătălina Curceanu: „Românii din Italia își câștigă în mod cinstit pâinea”
– Trei români de seamă din Italia decorați de președintele Klaus Iohannis. Un medic, un cercetător și un fizician