Români în Italia: Dorin Mihai, premiul întâi la concursul de film de scurt-metraj „Corti di Lunga Vita”

Dorin Valeriu Mihai, regizor român originar din Galați dar care trăiește de mai mult timp la Rimini, în Italia, a fost recent câștigătorul primului premiu din cadrul concursului internațional de scurt-metraj „Corti di Lunga Vita”, care încurajează crearea de filme audiovizuale dedicate temei senectuții. Evenimentul a avut loc la Roma și a fost promovat de asociația 50&Più.

Ceremonia de premiere a avut loc MAXXI din Roma (Museo nazionale delle arti del XXI secolo) unde juriul format din Pupi Avati (președinte), Lidia Ravera (scriitor și jurnalist), Lina Pallotta (fotograf), Marco Trabucchi (geriatru) și Anna Maria Melloni (directorul Centro Studi 50 & Più) a anunțat câștigătorii.

Dorin Mihai (primul din dreapta) împreună cu Pupi Avati și ceilalți premianți ai concursului de film de scurt-metraj „Corti di Lunga Vita”. Foto: alternativestorylab

Dorin Mihai a câștigat cu filmul „Amarcord sal mèn” și a fost ales dintre alți 78 de autori de film de vârste diferite, de la 22 la 80 de ani. Toți și-au exprimat viziunea și interpretarea temei în cadrul celei de-a doua ediții a concursului, ediție care s-a intitulat „Viaggio all’origine della Gioia”.

În filmul de scurt-metraj al regizorului român, mișcările simple cum ar fi munca, jocurile din copilărie, gesturile de afecțiune pentru cei dragi, revin în amintirea protagoniștilor. Amintirile devenind mici poeme gesturale.

 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Un film care emoționează!”, a declarat Pupi Avati, regizor, scenarist, producător cinematografic și scriitor italian, președintele juriului care a decretat câștigătorii concursului, despre scurt-metrajul regizorului Dorin Mihai.

Pe locul doi s-a clasat tânărul regizor italian Nicolas Morganti Patrignani cu filmul „Partenze” iar pe treapta a treia a podiumului a urcat filmul „Sempre e sempre” în regia lui Carlo Ausino.

@rotalianul