Români în Italia, drepturile lucrătorilor care lucrează duminica

Ziua de duminică este zi liberă pentru lucrătorii din Italia, la fel ca în multe alte țări. Această obișnuință provine din tradițiile creștine, în care duminica este considerată ziua de odihnă și este dedicată rugăciunii și relaxării.

În Italia, duminica este de obicei o zi în care familiile și prieteni se reunesc pentru a petrece timp împreună, pentru a lua masa în familie sau pentru a participa la activități recreative.

În privința dreptului la ziua liberă de duminică și a plății pentru aceasta, legislația italiană prevede reguli specifice.

În general, angajații au dreptul la un timp de odihnă săptămânal, care include de obicei ziua de duminică.

Cu toate acestea, unele categorii de angajați, cum ar fi lucrătorii din sectorul sănătății, ospitalității, din comerț sau din domeniul serviciilor, pot fi nevoiți să lucreze duminica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Numărul categoriilor de angajați care lucrează în zilele de sărbătoare a crescut în ultimii ani, deoarece a crescut și numărul de activități desfășurate și de servicii oferite.

În cazul în care angajații sunt nevoiți să lucreze în ziua de duminică, legislația italiană prevede compensații în funcție de contractul de muncă și de acordurile colective de muncă.

Aceste compensații pot include:

  • Plata orelor lucrate în ziua de duminică la un tarif mai mare decât cel normal (de exemplu, 150% sau 200% din salariul orar obișnuit).
  • O zi liberă în compensare, care trebuie să fie acordată într-un alt moment al săptămânii, pentru a respecta dreptul la timpul de odihnă săptămânal.

Este important ca angajații să verifice contractul lor de muncă și acordurile colective de muncă pentru a înțelege în detaliu cum sunt compensați pentru munca efectuată în ziua de duminică.