România: anchetă în legătură cu dosarele de pensionare ale românilor mutați în străinătate

Avocatul Poporului a anunţat, miercuri, 30 august, că s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă în legătură cu situaţia românilor mutaţi în străinătate care aşteaptă câteva luni bune pentru a li se soluţiona dosarele de pensionare.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 şi art.51 din Constituţia României privind nivelul de trai şi dreptul la petiţionare.

Ancheta vine după ce cotidianul ‘Bihoreanul’ a publicat un articol intitulat „Nimic nu se schimbă în România: Bihorenii mutaţi în străinătate aşteaptă luni bune după dosarele de pensie”, în care a fost prezentat cazul unui cetăţean care aşteaptă din luna martie 2017 să primească de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor un simplu document.

Acesta lucrează în Spania de 15 ani, anul acesta împlinind vârsta de pensionare. Din luna februarie este pensionar, dar nivelul pensiei este mai mic pentru că nu a putut face dovada vechimii desfăşurate în România, pentru că nu a primit documentele necesare.

“Aşteaptă să vin cu plicul?”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Florian Bala a povestit că de 18 ani s-a mutat în Spania, însă doar de 15 ani lucrează legal. Anul acesta a împlinit vârsta de 66 de ani şi a ieşit la pensie. “Sunt pensionar din luna februarie, când mi-am depus dosarul la Departamentul Muncii de aici. Însă deocamdată iau pensie la nivelul din România, pentru că încă nu am putut face dovada anilor munciţi în ţară”, a povestit bărbatul, telefonic, pentru Bihoreanul.

„De la Departamentul de Muncă al Casei de Pensii spaniole i s-a comunicat că dosarul său a fost transmis în România la data de 22 martie 2017. De atunci nu s-a primit niciun răspuns.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor susţine că oamenii sunt nevoiţi să aştepte luni bune, deşi termenul este de 45 de zile, ca şi cel pentru un dosar de pensie naţional.

Explicaţia întârzierii este că, în cazul dosarelor internaţionale, este nevoie adesea de formulare transmise între casele de pensii, angajaţii sunt puţini şi nu reuşesc să proceseze toate dosarele pe care le au în lucru. Aceeaşi situaţie este întâlnită la mai multe case de pensii judeţene”, se arată în comunicatul primit de Agerpres.

Distribuie acest articol