România are cea mai ridicată rată a inflației în rândul statelor UE

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) luni, 19 august, arată că rata inflaţiei în luna iulie a urcat în România la 4,1%, de la 3,84% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% şi a mărfurilor nealimentare cu 3,44%.

România este astfel pe primul loc în Europa la creșterea inflației, urmată de Ungaria (3,3%), Letonia şi Slovacia (ambele cu 3%).

La cealaltă extremă, țările membre UE cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei sunt Portugalia, ţară care a înregistrat o inflaţie negativă de 0,7%, în timp ce în Cipru preţurile de consum au crescut cu 0,1%, iar în Italia cu doar 0,3%.

În cadrul Uniunii, comparativ cu situaţia din luna iunie 2019, rata anuală a inflaţiei a crescut în 11 state membre, a rămas stabilă în două state şi a scăzut în 15 state membre.

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,53 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente şi ţigări (0,37 puncte procentuale).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul