România – cutremur în noaptea de luni spre marți, cu magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, epicentrul în Vrancea.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că în această noapte, la ora 1:20, ora României, s-a produs un cutremur în zona Vrancea a cărui magnitudine a fost stabilită la 5,3 grade pe scara Richter, cu o adâncime de 98,9 km. Seismul a fost simțit chiar și în Bulgaria și Republica Moldova, confirmă Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM) și este al doilea între cele mai intense cutremure din acest an.

“Cutremurul a avut loc în zona Vrancea și a fost unul tipic pentru această zonă. Adâncimea la care s-a produse este, conform ultimei estimări, de 87 kilometri, iar magnitudinea 5,2 pe scara Richter, magnitudinea care exprimă mărimea lui, energia eliberată în focar. Seismul s-a resimțit în diferite locuri de pe teritoriul țării și afară cu diferite intensități. Intensitatea se măsoară pe scara Mercalli și arată modul cum este simțit el la suprafață și pot să fie în diferite locuri diferite intensități”, a declarat pentru Agerpres Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean anunță că acest cutremur s-a produs la o distanță de 137 km nord de București, 54 km vest de Focșani și 18 km nord de Lopătari (județul Buzău).

“De la ora producerii cutremurului, până în acest moment, nu s-au înregistrat efecte. Echipajele ISU continuă monitorizarea eventualelor efecte”, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Un al doilea cutremur a avut loc la ora 5:01, în această dimineață, cu o magnitudine de 2,9 pe scara Richter și la o adâncime de 91,1 kilometri, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Cele mai apropiate localități de epicentru au fost Paltin — 5 kilometri, Focșani — 42 kilometri și București — 156 kilometri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol