România: în ce condiții va putea fi suspendată înmatricularea unei mașini începând de anul viitor

Camera Deputaților a aprobat marți, 21 noiembrie, ordonanța de Guvern care introduce în Codul Rutier noțiunea de suspendare a înmatriculării, ce va interveni de drept în două situații specifice, dar căreia i-au fost aduse o serie de modificări în favoarea proprietarilor de autovehicule, informează profit.ro.

Suspendarea înmatriculării va putea avea loc în două situații:

1. Noul proprietar sau cumpărătorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândirea dreptului de proprietate

În primul rând, înmatricularea unui autovehicul va fi suspendată dacă noul proprietar sau cumpărătorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În prezent, legea stabilește că solicitarea de transcriere trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, fără sancțiuni în caz de depășire a termenului. În cazul în care, până la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul va curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.

2. Expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului

În al doilea rând, ordonanța stabilește că suspendarea înmatriculării va interveni și la expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului. Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării va fi interzisă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sancțiuni:

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată va fi sancționată cu amendă de 9 la 20 de puncte. De asemenea, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia va fi reținută de către poliția rutieră dacă înmatricularea este suspendată.

De menționat este faptul că o aplicație onlineva permite verificarea stării de înmatriculare, mai arată sursa sus citată. Această aplicație gratuită va fi pusă la dispoziție de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor (DPRCIV). În cazul în care înmatricularea unui vehicul va fi suspendată, se va menționa și motivul.

Noile prevederi trebuie să fie promulgate de președintele Iohannis și ar urma să intre în vigoare începând cu 20 mai 2018.

Distribuie acest articol