România a pierdut anul trecut încă 23.000 de locuitori, iar fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat

România avea la începutul acestui an 22,17 milioane de locuitori înregistrați oficial după domiciliu, în scădere cu circa 23.000 comparativ cu începutul anului 2018, iar îmbătrânirea populației s-a accelerat, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), citate de profit.ro.

Statistica măsoară două tipuri de populații: cea după domiciliu (care cuprinde românii care au domiciliul pe teritoriul țării (incluzându-i astfel pe cei plecați temporar la muncă în străinătate) și populaţia rezidentă, care reprezintă totalitatea celor cu cetăţenie română, străini sau fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Pe scurt, populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.

Potrivit anunțului făcut de INS, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, iar vârsta medie a românilor este de 41,6 ani, cu 0,3 ani mai mult decât anul trecut.

„Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2018, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și în același timp o creștere (de 0,3 puncte procentuale) a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste)”, se arată în comunicat.

Populaţia urbană şi cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI