România – Prețurile la case și apartamente vor scădea începând cu 1 martie

Guvernul pregăteşte eliminarea TVA pentru locuinţele noi de la 1 martie, casele şi apartamentele se vor ieftini cu 4,8-16%.

Guvernul Grindeanu va elimina TVA-ul pentru achiziţiile de locuinţe începând cu data de 1 martie, măsură menţionată şi în programul de guvernare, informează Business Magazin.

Măsura a fost pusă sub semnul întrebării în condiţiile în care bugetul pe anul acesta a fost adoptat cu întârziere, însă aceasta va fi implementată, potrivit unor surse apropiate executivului. Taxa pe Valoarea Adăugată va fi eliminată însă numai pentru imobilele sub 100.000 de euro.

Prin eliminarea TVA-ului, preţul apartamentelor şi caselor noi se vor ieftini cu 4,8% pentru cei care se află la prima achiziţie şi cu 16% în cazul celor care sunt la a doua. Momentan TVA de 5% se aplică numai la prima achiziţie, de la a doua urmând a se aplica nivelul de 19%. Astfel, dacă accesul la un al doilea imobil era restricţionat din cauza preţului mai mare, acum cine a făcut deja o achiziţie va putea cumpăra la un preţ mai mic un al doilea sau un al treilea imobil nou, susţinând piaţa construcţiilor.

După un calcul simplu, un apartament de 80.000 de euro – TVA inclus, ar costa de la începutul lunii martie 76.000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Chiar dacă mulți se așteaptă ca prețurile să scadă din primăvară după eliminarea TVA-ului, lucrurile nu vor sta chiar așa. Mai mulți dezvoltatori spun că vor păstra prețul actual, cel care include și taxa pe valoarea adăugată. Practic, aceștia vor avea un profit mai mare de pe urma tranzacțiilor imobiliare iar clienții nu vor simți nicio ieftinire.

Pe de altă parte, un sondaj al Băncii Naționale a României în rândul insituțiilor financiare spune că prețul imobilelor rezidențiale a crescut semnificativ în ultimul trimestru din 2016, alături de cererea pentru creditele ipotecare.