România: și-a vândut mașina dar după câteva luni a început să primească zeci de amenzi din străinătate

Un bărbat din Oradea și-a vândut mașina cu 5.200 de euro în luna ianuarie a acestui an dar la numai câteva luni distanță de la vânzare a început să primească zeci de amenzi din străinătate.

Amenzile, care ajungeau la un total de 1.000 de euro, veneau din Franța, scrie Digi24.ro care-l citează pe bărbatul orădean.

După câteva luni am primit amenzi de circulaţie chiar din Franţa, care nu sunt mici şi care nu pot fi stinse decât prin instanţă”, spune bărbatul păgubit pentru sursa citată.

Birocrația din România nu obligă cumpărătorul să treacă mașina pe numele său și acest lucru nu este făcut nici în mod automat, așadar vânzătorii care nu-și radiază personal mașinile primesc amenzile noilor proprietari iar cazurile nu sunt puține.

Între timp am depus o cerere la registrul de permise şi înmatriculări unde am primit un răspuns că o să-l treacă în baza de date pe cumpărătorul meu şi toate amenzile ce vin vor fi pe numele lui”, a mai adăugat bărbatul care a vândut mașina.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă problema este rezolvată doar pe jumătate făcând asta, deoarece când noul proprietar circulă cu mașina cumpărată și neradiată într-un alt stat, polițiștii văd numele vechiului proprietar în talon și amenzile sunt emise tot pe numele acestuia.

„Dacă primeşte o amendă în alt stat, cei din statul respectiv, poliţia rutieră de acolo, se orienteză după datele din certificat din talon şi acolo figurează vechiul proprietar”, confirmă prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, citat de Digi24.ro.

Acest tip de probleme ar putea dispărea abia începând cu anul viitor când va intra în vigoare o ordonanță de urgență care va introduce în legislația românească o directivă europeană. Directiva UE prevede ca dreptul de înmatriculare al mașinii să fie suspendat, în cazul în care noul proprietar nu transcrie pe numele său mașina achiziționată în termen de trei luni de la cumpărare. Totodată, cumpărătorul va putea fi tras la răspundere la nivel penal, mai scrie sursa citată.