România și Republica Moldova au obținut 15 premii în Italia, la cea de-a 29-a ediție a Premiului Internațional „Giovani e Poesia”

Duminică 6 septembrie 2020 începând cu orele 14:30, Sala Consiliului Primăriei din Triuggio (MB) a găzduit cea de-a 29-a ceremonie a Premiului Internațional „Giovani e Poesia”, ediție la care România și Republica Moldova au obținut 15 premii și diplome speciale, înmânate de către organizatori, Centrului Cultural Italo-Român, partener al acestui proiect internațional din anul 2010. Ceremonia de premiere s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns datorat contextului actual, cu participarea și concursul Fundației Giovani e Poesia, Primăriei din Triuggio și a altor fundații și organizații locale din zona Monza-Brianza.

Premiile și diplomele speciale obținute de România au fost înmânate doamnei Violeta Popescu, președinta Centrului Cultural Italo Român, în condițiile absenței tinerilor români la eveniment, urmând expedierea acestora la adresele câștigătorilor.

„Este o ediție mai specială – a afirmat președintele juriului Alessandro Villa – datorată condițiilor actuale legate de coronavirus. Am dorit însă că concluzionăm cu un eveniment public, chiar restrâns, și să marcăm frumusețea creației poetice și dorința multor tineri și copii de a participa la acest concurs devenit o tradiție.”

În cadrul manifestării a mai intervenit și dl. Pietro Cicardi, primarul orașului Triuggio, care a afirmat că „prezenta ediție dă un semnal important în reluarea activității culturale, la fel de stringentă, precum toate celelalte domenii și a felicitat toți participanții din Italia precum și pe cei proveniți din multe alte țări.”

Lista premiilor atribuite tinerilor din Români și Republica Moldova:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
 • Secțiunea A (autori cu vârsta până în 12 anni) – premiul de merit: BEATRIS COSTIN STAN di Bacău (Romania);
 • Secțiunea C (vârsta 13-17 ani): primul premiu: PETRA ANA MIRICA BOBIT din Galați (România); premiul III: GEORGIANA VALCU din Brașov (România);
 • Premiul patru cu mențiunea de onoare: ALEXANDRU CIOLAN TUDOR din Brașov (România);
 • Premiul ex aequo, cu mențiune specială: – DARIA SONEA din Săcele (România);
 • Secțiunea E (silloge inedita) premiul II– ELENA BUTUC di Cantemir (Moldova);
 • Secțiunea F (foto-poesia/in memoria di Angelo Villa) – premiul I: VINCENZO AVADANI di Botoșani (România).

Au mai fost atribuite alte premii și mențiuni

Premiul special „In memoria di Aldo Grassi-miglior testo di giovane autore straniero”:

 • PETRA ANA MIRICA BOBIT di Galați (România);
 • SARAH NAZARE di Aiud (România);
 • MARIANA HAJDER din Cantemir (Republica Moldova);
 • MATEI CONSTANTIN RUS din Balotești (Romania);
 • DOINA STINA din Gura Galbenei ( Republica Moldova);

Diploma Speciale del Trentennale del Centro Giovani e Poesia – esordio e fedeltà:

 • ELENA PREDUSEL din Craiova (România);
 • ANGI MELANIA CRISTEA din Craiova (România);
 • MARIA CECILIA SOSU din Prejmer (Romania).

La cea de-a 29-a ediție a Premiului Internațional „Centro Giovani e Poesia-Triuggio” au participat 675 de autori cu un număr de 647 compoziții.

Prezența străină a fost următoarea: 227 din Bulgaria, 59 din Bangladesh, 52 din România, 25 din Maroc, 12 din Senegal, 8 din Pakistan, 7 din Albania, 5 din Peru și Moldova, n.4 din Germania, Egipt, Ucraina, Croația și Turcia, n.3 din China, Tunisia și Serbia, n.2 din Ghana, Venezuela, Indonezia, Benin, Spania, Rusia și Algeria, n.1 din Nigeria, pentru în total 440 de autori.

Au fost admise la examinarea Comisiei de selecție nr. 675 de autori. Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie din Triuggio, al cărui mentor este poetul Alessandro Villa.

Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente și la actuala ediție mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia „Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului „Il Cittadino” din Monza, a revistei „Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii „Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.

De mai mult de un deceniu, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România si Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect. România este prezentă în mod constant din anul 1993 la acest concurs, cu peste 800 de autori înscriși și 120 premii obținute, dintre care, patru medalii de argint din partea Camerei Deputaților Italiene.
În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional. Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio a reunit și la prezenta ediție sute de candidați la premiile oferite de un juriu special format, care analizează creațiile poetice, majoritatea aparținând cu precădere copiiilor de la școala primară până la liceu, dar si adulți, creații ale unor poeți consacrați.

Distribuie acest articol