Românii care pleacă la muncă în străinătate prin agenții vor avea asigurări medicale și de viață la fel ca localnicii

În urma modificării și a publicării în Monitorul Oficial din România a Legii 156/200 cu privire la protecția cetățenilor români care lucrează în afara țării, agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate sunt obligate să asigure muncitorilor români recrutați asigurare medicală și de viață la nivelul celor din țara în care vor munci.

Legea modificată a fost publicată în Monitorul Oficial luni, 25 martie 2019 și prevede ca orice contract de muncă în străinătate încheiat de cetățenii români prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă să includă obligatoriu și asigurarea medicală și de viață pentru aceștia, anunță ziarul România Liberă.

Totodată, această lege interzice intermedierea locurilor de muncă din partea altor persoane sau societăți, cu excepția persoanelor juridice române sau filialele societăților comerciale străine care sunt abilitate să încheie un contract cu muncitorii români. Ofertele concrete prezentate lucrătorilor români trebuie să fie prezentate atât în limba țării de destinație a muncitorilor sau o limbă de circulație internațională, precum engleza, cât și în limba română.

O altă prevedere importantă din Legea 156/2000 precizează că activitățile de mediere a cetățenilor români din partea agențiilor de plasare în vederea angajării trebuie să fie gratuite, fiind interzisă perceperea de comisioane, tarife sau taxe, mai scrie sursa citată.

Alte elemente obligatorii care trebuie să fie prezente în ofertele de muncă prezentate de agențiile abilitate reprezintă durata contractului, numărul de locuri disponibile, meseriile solicitate, programul de lucru și de repaus și eventuale ore suplimentare de muncă. În plus, în ofertele de muncă mai trebuie să fie precizată în mod clar și suma cu care va fi plătit muncitorul la oră sau la lună, valuta în care se va face plata, modalitatea prin care va fi plătit, data plății, precum și durata concediului de odihnă și suma cu care va fi plătit pe perioada concediului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În privința asigurării medicale și de viață, legea spune că aceasta trebuie să fie la fel ca cea de care beneficiază și un muncitor cetățean al tării de destinație, iar în caz de accident de muncă, boală profesională sau deces, muncitorul sau familia acestuia trebuie să primească despăgubiri. Asigurarea trebuie, așadar, să includă și ajutor în vederea repatrierii în caz de deces, iar dacă nu este prevăzut un astfel de ajutor în asigurare, costul repatrierii va fi suportat de agenția de plasare a forței de muncă.

Distribuie acest articol