Românii care primesc șomaj în Italia și se întorc în România. Condițiile în care nu pierd dreptul la această indemnizație

- Conținut sponsorizat -

Lucrătorul care a obţinut indemnizaţia de şomaj în Italia se poate deplasa în România menținându-și în același timp dreptul la şomaj, pentru o perioadă de maxim 6 luni (3+3).

Exportul indemnizației de șomaj se face cu ajutorul formularului european U2, pentru o perioadă de maxim 3 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă 3 luni.

Ce trebuie să faceți înainte de a pleca din Italia:

  • Este necesar să fiţi înregistrat ca şomer de cel puţin 4 săptămâni la serviciul de ocupare a forţei de muncă din Italia, înainte să puteţi exporta prestaţia în România.

Cu toate acestea, în anumite circumstanţe urgente, serviciul de ocupare a forţei de muncă sau instituţia de securitate socială vă poate permite să plecaţi înainte de expirarea acestei perioade.

  • Este necesar să solicitați la INPS un formular U2 (modulo U2). Formularul U2 reprezintă autorizarea de care aveţi nevoie pentru a vă exporta prestaţia de şomaj în cazul în care sunteţi şomer în Italia şi doriţi să vă deplasaţi în România pentru a căuta un loc de muncă.

Este foarte important să solicitaţi formularul U2 înainte de a pleca din Italia (în caz contrar, există riscul să nu puteți exporta prestaţia de şomaj).

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ce trebuie să faceți când ajungeți în România:

  • Este necesar să vă înregistrați în termen de 7 zile de la data autorizării exportului ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţineți cu domiciliul sau reşedinţa din România. În acest scop, veți prezenta formularul U2 emis de instituțiile de asigurări sociale din Italia.
  • Va trebui să vă dați acordul în cazul verificărilor efectuate de autorități asupra solicitanților, ca și cum ați fi beneficiarul alocației de șomaj din România.

Odată ce ați îndeplinit toate condițiile de mai sus, veți primi în contul bancar al d-voastră, aceeași sumă pe care o primeați dacă ați fi continuat să locuiți în Italia.

Dacă doriți să rămâneți în România mai mult de 3 luni de la data exportării indemnizației de șomaj, trebuie să solicitați o prelungire la INPS. Acesta ar putea prelungi perioada la 6 luni, dar nu mai mult.

Dacă aţi revenit în România şi nu aţi îndeplinit formalităţile prezentate mai sus, există riscul crescut să vi se sisteze plata indemnizaţiei de şomaj din străinătate.

- Mai multe după publicitate -