Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și navale începând cu luna martie 2024, va aduce o serie de schimbări semnificative și avantaje atât pentru România, cât și pentru cetățenii săi care călătoresc cu avionul.
Spațiul Schengen reprezintă o zonă în care se permite libera circulație a persoanelor între statele membre, fără controale la frontierele interne. Iată câteva dintre aspectele relevante:
Cetățenii români vor putea călători fără a fi supuși controalelor de pașaport sau carte de identitate la frontierele aeriene și navale cu alte state Schengen. Aceasta înseamnă o traversare mai rapidă și mai puțin birocratică a frontierelor.
Ex: Un cetățean care va călători din Italia în România sau invers, nu va mai trebui să prezinte pașaportul sau cartea de identitate la controlul de frontieră, ci doar la check-in.
Pentru călătoriile cu avionul sau vaporul în interiorul spațiului Schengen, procesul de check-in și de securitate va fi mai simplificat, reducând astfel timpul necesar pentru tranzitul prin aeroporturi și porturi.
Ușurarea accesului în România pentru cetățenii din spațiul Schengen poate stimula turismul, aducând beneficii economice țării. De asemenea, românii vor putea călători mai ușor în alte țări Schengen, promovând astfel schimburile culturale și personale.
Facilitarea comerțului și a mobilității forței de muncă poate avea un impact pozitiv asupra economiei românești, prin creșterea investițiilor și a oportunităților de afaceri.
Pentru a se conforma standardelor Schengen, România poate fi motivată să îmbunătățească infrastructura sa de transport, inclusiv aeroporturi și porturi, ceea ce ar beneficia atât călătorii, cât și transportul de mărfuri.
În concluzie, aderarea României la spațiul Schengen va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea, comerțul, turismul și cooperarea în domeniul securității, facilitând în același timp viața cetățenilor săi care călătoresc frecvent în Europa.
Fiind parte a spațiului Schengen, România va participa la sistemele de informații Schengen, cum ar fi Sistemul de Informații Schengen (SIS), ceea ce îmbunătățește schimbul de informații privind securitatea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere.
Statele membre ale Spațiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța. Germania, Grecia. Ungaria, Islanda (nu este membră a UE, dar este parte a Spațiului Schengen), Italia, Letonia, Liechtenstein (nu este membră a UE, dar este parte a Spațiului Schengen), Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia (nu este membră a UE, dar este parte a Spațiului Schengen), Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția (nu este membră a UE, dar este parte a Spațiului Schengen), Croația, România și Bulgaria, ambele din martie 2024 numai cu frontierele aeriene și navale.