Românii din diaspora despre sistemul medical din țările în care trăiesc: „Până ajungi să te rezolve, mori cu zile!”

Marea majoritate a românilor care aleg să muncească și să se stabilească în străinătate o fac cu speranța unui trai mai bun și a unor servicii superioare. Cu toate acestea, pentru mulți dintre ei, această iluzie se năruie când vine vorba de sistemul medical din țările adoptive. „Până ajungi să te rezolve, mori cu zile!”

O postare recentă a unui român stabilit în Olanda, Horațiu, a devenit virală după ce a povestit experiența sa cu sistemul medical olandez:

„Doar Dumnezeu te poate salva în Olanda, pentru că doctorii în niciun caz. Te duci la doctor pentru că ai o problemă, te doare ceva, și îți dau paracetamol: Ia paracetamol. Dacă nu-și face efectul în trei zile, vii înapoi”, a relatat Horațiu.

„Hai la spital! Astăzi suntem în 19 septembrie, am programare pe 3 noiembrie, deci pot să mor până atunci.

M-am dus la a o clinică privată, 30 de zile. Am economisit ceva timp, dar m-au golit de bani. Nu-i mai suport cu sistemul lor medical de toată jena. Până ajungi să te rezolve, mori cu zile!”, a spus Horațiu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dar Horațiu nu este singurul. Postarea sa a primit o avalanșă de comentarii și mărturii ale altor români care au trăit experiențe similare în diverse țări.

Un utilizator a scris despre o greșeală medicală din Austria: „Eu am avut ligamentul posterior rupt. Mi-au citit greșit RMN-ul, rezultatul a fost o lovitură mică. O lună am stat așa în casă, plângând.”

Un alt comentariu dezvăluie dificultățile întâlnite în Spania: „În Spania la fel, am avut o problemă ginecologică. Mi-a dat programare peste 3 luni și am ajuns la urgență, pe masa de operație. Încă trei zile și muream!”

Mai mulți români au mărturisit că medicii din străinătate au căutat informații pe Google pentru a diagnostica afecțiunile sau pur și simplu au recunoscut că nu știu cum să îi trateze:

„Când am mers prima dată aici, în Olanda, a început doctorul să caute pe Google despre ce aveam. Am rămas fără cuvinte…”, a scris cineva.

„Eu am fost la medic, în Germania, și mi-a zis că nu știe ce să îmi facă”, a scris un român.

Desigur, aceste experiențe nu pot fi generalizate pentru toți românii din diaspora sau pentru toate țările.

Totuși, mesajul care se degajă este unul clar: există probleme în sistemele medicale din întreaga lume, iar România nu este singura țară care se confruntă cu dificultăți în acest sector.

Unul dintre comentariile ce răsună puternic este:

„Tot țărișoară noastră este mai bună!”.

Acest sentiment, combinat cu alte mărturii care glorifică serviciile medicale din România în comparație cu cele din străinătate, ridică semne de întrebare despre așteptările și realitățile sistemelor medicale europene și despre modul în care românii percep și valorizează serviciile medicale din țara lor natală.

„Eu mi-am luat bilet la avion și-am plecat în România”, a scris cineva.

Captură de ecran 2023-09-28 121146

Distribuie acest articol