Românii din diaspora: numărul de buletine de vot comandate de AEP la alegerile europarlamentare

Conform unui comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente (AEP) în vederea alegerilor europarlamentare care vor avea loc duminică, 26 mai, pentru secţiile de vot din străinătate au fost comandate 1.333.500 de buletine de vot, 1.301.230 de timbre autocolante și 2.147 de ştampile cu menţiunea „votat”.

De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat vineri, 10 mai, că a comandat 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secţiile de vot din ţară, 18.545.515 de timbre autocolante şi 93.650 de ştampile cu menţiunea „votat”.

Românii din diaspora pot vota la europarlamentare în 441 de secţii deschise în afara ţării, arată ordinul ministrului român de Externe publicat în Monitorul Oficial.

Lista secţiilor de votare poate fi consultată aici și a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Cele mai multe secţii de votare pentru europarlamentare sunt în Italia – 76, dintre care 5 la Roma. În Spania vor fi deschise 50 de secţii de votare, în timp ce în Germania vor fi 25.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Israel, românii din străinătate au la dispoziţie patru secţii de votare: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa.

În Republica Moldova sunt deschise 36 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău.

În Irak, românii din străinătate pot vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil.