Românii din Italia cer autorităților deschiderea mai multor secții de vot pentru următoarele alegeri

După nemulțumirile cauzate de organizarea alegerilor Europarlamentare în nordul Italiei, reprezentanți ai Alianței USR-PLUS, reprezentanți a două asociații românești din Regiunea Lombardia, împreună cu reprezentanți ai grupul civic #Rezist Milano, au prezentat la Consulatul General al României de la Milano o propunere de înființare a mai multor secții de votare în Regiunea Lombardia în vederea organizării următoarelor alegeri prezidențiale din noiembrie 2019 cât şi a celor parlamentare din 2020.

Consulului General, Adrian Georgescu, i-au fost prezentate următoarele argumente: la alegerile din 26 Mai 2019 cele 11 secţii de vot deschise în Lombardia s-au dovedit a fi insuficiente, ele nepermițând tuturor cetăţenilor români doritori să-și exprime opțiunile politice accesul la urne. În absolut toate cele 11 secții de vot s-au înregistrat cozi, în mod special la Milano, Monza, Bergamo, Brescia, Lodi, Pavia, sedii în care s-a aşteptat la coadă între 5 si 7 ore. Conform datelor demografice oficiale ale Institutului National de Statistică din Italia, numărul cetățenilor români cu reşedința în Lombardia este de 172.045, numai în Milano şi împrejurimi înregistrându-se 49.867 români. Conform acestor date, fiecărei secții de vot din Lombardia îi sunt repartizați aproximativ 12.000 cetățeni români (19.000 la Milano). Faptul că la ultimele alegeri au reuşit să voteze, în medie, doar 1.300 persoane pe fiecare secție de vot demonstrează actuala subevaluare a numărului de secții necesare. Prin aceste disfuncții de organizare, cetățenii români care au dorit să voteze au fost descurajați în a participa la actul votării, în condițiile în care într-o democrație exprimarea votului reprezintă dreptul fundamental al cetățeanului.

Concret, în baza acestor date, ca reacție la experiența negativă de la alegerile din 26 Mai 2019, participanții la întâlnire au propus deschiderea a 30 de noi secții de votare în zonele cu cele mai mari comunități de români din Lombardia. Aceasta ar conduce la arondarea a circa 3.300 votanți pe fiecare secție iar în acest mod accesul la urne al cetățenilor români din această regiune ar putea crește considerabil, cu avantaje evidente atât pentru instituțiile ce organizează scrutinul electoral cât și pentru alegătorii români din Peninsulă.

De subliniat faptul că această propunere este susținută şi de două dintre cele mai active asociații ale românilor în Milano şi Provincia Milano: „Asociația Românilor din Italia” – Milano şi „Asociația IH.th.IS” – Cassano d’Adda.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ulterior acestor discuții, Consulul General al României la Milano a confirmat că propunerea de a se înființa 30 de noi secții de votare în Regiunea Lombardia a fost înaintată Ministerului Afacerilor de Externe al României.

Alături de consulul Adrian Georgescu, la discuții au participat: Lucian Brad şi Bogdan Pîrlea (USR) Carla Rânceanu (PLUS), Elena Albu şi Paul Lăzăr de la #Rezist Milano