Românii din Italia despre cei 13 deținuți transferați în țară: „Riscăm să ne trezim cu ei prin Parlament”

Într-un sondaj propus de publicația noastră românilor din Italia prin care erau invitați să își spună părerea în ce privește locul de detenție al infractorilor români care au comis nelegiuiri pe teritoriul acestei țări, aproximativ jumătate dintre cei care au răspuns sunt de părere că închisorile italiene ar trebui să-i găzduiască pe răufăcători, iar cealaltă jumătate consideră că trebuie repatriați. „Să rămână în Italia, în România riscăm să ne trezim cu ei prin Parlament”, și-a expus temerile o româncă din Peninsulă, iar alta a adăugat: „Să fie duși și pedepsiți în țara care i-a educat.”

Unde ar trebui să își ispășească pedeapsa cu închisoarea infractorii românii condamnați pentru faptele lor în Italia?

Gepostet von Rotalianul – Revista românului din Italia am Dienstag, 2. April 2019

Românii din Italia se împart între două opinii, din circa 1.200 de persoane care au participat la sondaj, 52 la sută dintre ei consideră că infractorii români condamnați în Italia ar trebui să își ispășească pedeapsa cu închisoarea în această țară, în care au comis faptele pentru care sunt condamnați și 48 la sută spun că hoții și violatorii români trebuie trimiși de unde au venit.

De mulți ani, românii cinstiți și responsabili se plâng de imaginea puțin credibilă pe care o au în această țară din cauza celor care nu respectă legea. Deși numărul infractorilor români din închisorile italiene nu este unul predominant, faptele acestora apar deseori pe prima pagină a jurnalelor și sunt folosite de politicieni în scopuri electorale și de propagandă. Utilizarea unei retorici ostile, îmbrăcarea unei armuri invizibile și protejarea poporului de răufăcători, a fost mereu o strategie electorală care a adus voturi celor de la putere. Crearea unui monstru împotriva căruia să lupți pentru a-ți apăra țara a făcut din politicienii de astăzi adevărați eroi, iar în cazul de față monștrii sunt deținuții români, „rebuturile” unei societăți pe care trebuie să ni le asumăm, vrând-nevrând. Tacticile rasiste și xenofobe de manipulare a maselor populare răspândesc în Italia din ce în ce mai tare ura împotriva imigranților, iar românii cinstiți se simt oarecum la adăpost de acestea, fiind cetățeni europeni cu drept de muncă și liberă circulație în această țară. Dar dacă se continuă în acest mod, sita care va cerne într-o zi de mâine pe cei care vor trebui să rămână în Italia, va fi destul de deasă.

Treisprezece români deţinuţi în Italia vor fi transferați în România cu o cursă directă Roma-Bucureşti, a anunţat marţi pe contul său de Facebook ministrul de interne italian, Matteo Salvini. „Infractorii străini găzduiţi în închisorile noastre trebuie să-şi execute pedeapsa în ţara lor de origine”, scrie oficialul italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei 13 deţinuţi au fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni, precum viol, omucidere, sclavie, furt calificat, contrabandă, răpire şi sechestrare de persoane.

Repatrierea acestor deţinuţi face parte dintr-un plan lansat de Ministerul de Interne în colaborare cu Ministerul Justiţiei din Italia pentru trimiterea unor deţinuţi prezenţi în închisorile italiene în ţările lor de origine. Ministrul de interne Matteo Salvini colaborează cu ministrul justiţiei Alfonso Bonafede pentru a dezvolta o strategie de accelerare a repatrierii acestor deţinuţi, scrie ilgiornale.it.