Românii din Italia despre coronavirus: Ar trebui să plecăm acasă, undeva la țară, acolo am fi mai protejați

Sunt două zile de când în Italia crește într-un mod alarmant numărul persoanelor contaminate de noul coronavirus. Un bărbat din regiunea Veneto și o femeie din Lombardia și-au pierdut viața, iar alte 50 de persoane sunt afectate de acest virus considerat mortal în unele cazuri.

Sute de oameni sunt în carantină, iar preocuparea și teama s-au instaurat în rândurile populației. În jur de un milion și jumătate de români trăiesc în această țară și mulți circulă cu mijloace de transport în comun, un procent foarte mare dintre ei au un loc de muncă sau frecventează locuri publice unde pot intra foarte ușor în contact cu acest virus.

Principalul focar al bolii a fost inițial în provincia Lodi din Lombardia, dar cazuri au fost descoperite apoi în mare parte din nordul Italiei.

Sute de oameni sunt în carantină, iar panica și teama s-au instaurat în rândurile populației. În jur de un milion și jumătate de români trăiesc în această țară și mulți circulă cu mijloace de transport în comun, un procent foarte mare au un loc de muncă sau frecventează locuri publice unde se poate intra foarte ușor în contact cu acest virus.

Pe grupul ROMÂNII DIN ITALIA compatrioții noștri care trăiesc în această țară schimbă opinii, analizează situația, împărtășesc informații culese de pe rețelele cosiale sau aflate prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, reflectează la cum ar trebui să se protejeze mai bine și ce ar trebui să facă în fața unei posibile epidemii: „Acasă ne este scăparea!”, a scris Dorian care este convins că întoarcerea acasă, în România, ar pune la adăpost sănătatea cetățenilor plecați peste hotare. „Ar trebui să plecăm acasă, în România, și să se închidă granițele”, precizează românul nostru.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Să înțelegem că nu a reușit Guvernul României cu toate metodele sale din ultimul timp să-i întoarcă pe români acasă și va reuși coronavirusul? Greu de spus, pentru că nu toți care participă la discuție sunt de aceeași părere cu Dorian: „Nu ne putem izola!”, a scris Georgeta, iar Dorian i-a răspuns într-un mod mai mult sau mai puțin serios: „În România mergi și stai la țară, că este aer curat, mănânci, bei o pălincuță și nu prea are șanse virusul.”

Andreea este căsătorită și are un copil, ar pleca și ea în România, dar sunt multe problemele care îi stau în cale: „Doamne Dumnezeule, așa frică nu am avut de când m-am născut… Panica își spune cuvântul, iar inima și mintea îmi spun să plecăm cât mai avem timp în țară, dar cum facem că avem casă cumpărată aici, cu munca soțului, copilul la școală?”

Unde s-ar simți românii mai în siguranță în fața coronavirusului, în Italia sau în România, ne-a explicat și Ștefania Vasile, o româncă din Sicilia:

„Din fericire privesc de departe, pot spune, situația infectărilor cu acest virus”, ne-a scris Ștefania. Sunt în asentiment cu toate măsurile luate de Guvernul italian, inclusiv cu faptul că au adus în țară toate persoanele aflate în afara granițelor care într-un fel sau altul erau expuse de a veni în contact cu acest virus. Au făcut-o cu orice risc și asta înseamnă solidaritate, umanitate, responsabilitate! Pentru asta pot transmite tot respectul meu statului italian.

Dacă mă simt mai în siguranță în Italia decât în România? Cu siguranță, da! Cu durere în suflet spun că nu mă pot încrede într-un sistem de sănătate bolnav și corupt, ca cel din țara noastră. Din păcate este o realitate pe care am trăit-o pe pielea mea, ca mulți alții. Uitați-vă puțin la instabilitatea politică din România și mă veți înțelege! Aveți impresia că Ministerul Sănătății român ar putea controla o eventuală epidemie cu coronavirus? Nu cred, și nu pentru că nu avem doctori buni, avem, dar sunt puțini, lipsește personal în toate spitalele din țară. Și pe urmă știți cum e… scapă cine poate!”

Ministerul Sănătății din Italia vine cu precizări referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta contaminarea cu virusul 2019-nCoV și scrie următoarele:

„La fel ca și alte boli respiratorii, contaminarea cu noul coronavirus poate provoca simptome ușoare, precum răceală, dureri în gât, tuse și febră sau simptome mai severe, cum ar fi pneumonia și probleme de respirație. Rar poate fi fatal. Persoanele cele mai sensibile la simptomele severe sunt persoanele în vârstă și cele cu boli preexistente, cum ar fi cele care suferă de diabet sau boli de inimă.”

Cetățenii români din Italia pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Italia: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare Trieste: +39 340 8821688; Milano: +39 366108 1444; Torino: +39 338 756 8134; Bologna: +39 349 1178220; Bari: +39 334 604 2299; Catania: +39 320 965 3137.

De mare ajutor vă pot fi și informațiile din articolul:

Distribuie acest articol