Românii din Italia pot obține documente personale din România fără să se deplaseze în țară

Ambasada României din Italia dispune de șapte secții consulare distribuite pe teritoriul Italiei care se ocupă cu eliberarea de documente pentru cetățenii români aflați în străinătate, de regulă cu sprijinul autorităților române competente. Majoritatea documentelor nu se eliberează direct, secția consulară fiind un punct de legătură între cetățeanul român aflat în afara granițelor și autoritățile de pe teritoriul României.

Prin intermediul consulatelor se pot procura din România următoarele documente:

  • de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie, deces);
  • certificatul de cazier judiciar;
  • pașaport;

Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare. Durata obținerii actului este aproximativ  90 de zile.

Prin intermediul Secției Consulare se poate obține din România aplicarea „apostilei” (în baza Convenției de la Haga din 1961) pe actele de stare civilă și pe certificatul de cazier judiciar. Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare. Durata de așteptare este de circa 90 de zile.

Formulare:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Duplicatele certificatelor de naștere/căsătorie/deces precum și cazierul judiciar se pot solicita și prin procură

Cu ajutorul unei procuri eliberate la sediul consulatelor României, mandatarul dvs. poate obține documentul respectiv direct de la autoritatea competentă din România. Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

Cu excepția certificatelor de naștere și ale celor de deces, nu pot fi cerute acte pentru alte persoane. Actele se eliberează numai pe baza unei cereri semnate de titulari. Înmânarea lor se face, de asemenea, numai titularilor sau împuterniciților acestora cu procură autentificată.

Durata obținerii duplicatelor certificatelor de stare civilă este de circa 3 luni, a cazierelor judiciare de circa 4 – 8 săptămâni, în funcție de răspunsul autorităților competente din România.

Prin intermediul oficiilor consulare ale României din Italia se poate obține și aplicarea apostilei în conformitate cu Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 pe certificatele de stare civilă și de cazier judiciar.

În cazul în care se solicită apostilarea certificatelor procurate anterior, durata de așteptare a documentelor apostilate este de 4-6 săptămâni.

Cu ajutorul unei procuri întocmite unei persoane din țară, cetățeanul român din străinătate poate cere și eliberarea cărții de identitate din România. Mai multe informații, aici.

Cum se efectuează programarea la un Consulat în vederea eliberării unui document românesc?

Programarea se face online, cu ajutorul portalului Ghișeul Consular Online, urmând pașii următori:

  • accesează site-ul: https://www.econsulat.ro;
  • înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”;
  • după autentificare, alege serviciul consular dorit, completează datele care îți sunt solicitate și trimite cererea;
  • accesează din partea de sus a meniului butonul „Cererile mele” și apoi „Programați-vă.”