Românii din Italia sunt cea mai mare comunitate străină din Italia și cea mai mare comunitate de români de peste graniță – T. Meleșcanu

„Românii din Italia sunt cea mai mare comunitate străină din Italia și, în același timp, cea mai mare comunitate de români de peste graniță”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

„Vreau să transmit în numele Guvernului României cele mai călduroase felicitări și urări de bine pentru prietenii noștri italieni și parteneri, cu care împărtășim o diversitate de conexiuni în multe domenii. România și Italia au relații bilaterale puternice și privilegiate, clădite pe baza legăturilor istorice și a valorilor comune, dezvoltate în timpul celor 138 de ani de relații diplomatice”, a declarat Meleșcanu într-un discurs rostit, marți seară, 6 iunie, la recepția organizată de Ambasada Italiei cu ocazia Zilei Naționale a acestei țări.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, România și Italia sunt „două voci puternice” în Uniunea Europeană, care colaborează în beneficiul cetățenilor și participă activ la discuțiile despre viitorul UE.

La rândul său, ambasadorul Italiei, Marco Giungi, a invocat relațiile strânse dintre Italia și România, vorbind atât despre rădăcinile culturale, cât și despre legăturile politice și economice dintre cele două țări.

„Sunt încă un nou venit în această țară, dar cu cât cunosc mai bine țara și oamenii săi, cu atât descopăr asemănări cu propria mea patrie”, a spus ambasadorul Italiei, precizând că românii și italienii au rădăcini comune, care sunt vizibile atât în denumirile celor două țări, cât și în limbaj și în multe aspecte ale vieții de zi cu zi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Recepția a început cu intonarea imnurilor Italiei și României de către mezzosoprana Andreea Ilie și, respectiv, baritonul Alexandru Constantin și a continuat cu Corul Operei Naționale din București, condus de maestrul de cor Daniel Jinga, a cântat Corul prizonierilor evrei „Va, pensiero” din Opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi.

În cadrul ceremoniei, i-a fost conferită distincția „Steaua Italiei” în grad de Cavaler fostului ambasador al României în Italia Dana Manuela Constantinescu.

La recepția organizată la Ambasada Italiei au fost prezente numeroase personalități ale vieții publice și politice din România dar și ambasadori și reprezentanți a misiunilor diplomatice din țara noastră.

Sursa: Agerpres