Românii din străinătate nu pot cumpăra vechime pentru pensie dacă au lucrat cu contract de muncă în afara țării

La finalul lunii septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 163/2020, care prevede că persoanele fizice au din nou posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, ce poate acoperi cel mult 6 ani. Mecanismul se aplică exclusiv pentru perioadele în care nu s-a cotizat deloc, nici în România, nici în alte state, la vreun sistem de pensii și nu este disponibil pentru perioadele în care ai lucrat în străinătate și ai cotizat acolo, informează avocatnet.ro.

Legea prevede că se poate face plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani, în care „persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Așadar, cei ce au lucrat în străinătate, fie în UE, fie într-o altă țară cu care România a semnat acorduri în domeniul securității sociale, nu pot plăti contribuții de asigurări sociale pentru perioadele în care au avut contract de muncă încheiat în alt stat.

La calcularea pensiei se ține cont, în mod evident, de o singură plată pentru o anumită perioadă, adică nu ajută cu nimic dublarea plății pentru același interval de timp.

Cumpărarea de vechime pentru pensie reprezintă de fapt cumpărarea unui stagiu de cotizare, ce va aduce venituri mai mari celor ce trec în rândul pensionarilor, dar nu asigură și ieșirea mai rapidă la pensie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii, pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, este posibilă până la data de 31 august 2021.

OUG 163/2020, care se aplică de luni, 5 octombrie, prevede, în esență, că orice persoană nepensionată poate să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani.

Se poate cumpăra vechime ce cumulează șase ani pentru orice perioade anterioare în care persoana în cauză n-a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de pensii de la noi ori din străinătate (perioade nemuncite, perioade în care nu s-au urmat studii superioare etc.). Contractul pentru cei maximum șase ani poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Vechimea cumpărată va putea fi fructificată pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Banii pentru contribuția de pensii pot fi achitați fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare (în numerar sau cu cardul bancar), până la 31 august 2021.

Distribuie acest articol