Românii din Torino: discursul academicianului Nicolae Dabija la Spectacolul literar-artistic „Armonii de toamnă”

În cadrul Atelieului de Creație ,,Armonii de toamnă”, organizat între 9-11 noiembrie de catre Biblioteca Românească Grigore Vieru din Torino, (Associazione Socio-Culturale Fratia) – sâmbătă, 10 noiembrie, a avut loc la bibliotecă o întâlnire dedicată Centenarului Marii Uniri cu genericul „Cu dragoste de neam și țară”, a scriitorilor de limbă română de pe teritoriul Italiei.

Oaspetele de onoare al întâlnirii a fost academicianul Nicolae Dabija

Nicolae Dabija a fost prezent la Torino în cadrul Festivalului „Armonii de Toamnă” pentru a lansa prima ediție italiană a romanului „Compito per domani”, ed. Graphe.it, publicat în august 2018, în traducerea Olgăi Irimciuc.

Scriitorul, poetul, istoricul și jurnalistul Nicolae Dabija este membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Științe a Moldovei și membru al Academiei Europene; președinte al mișcării Sfatul Țării 2 și al Forului Democrat al Românilor din Moldova.

Susținător al unirii Basarabiei cu țara-mamă, academicianul Nicolae Dabija spunea într-un interviu:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Să scoatem sârma ghimpată de pe Prut, dar și din mintea concetățeanului nostru, să mutăm capitala Republicii Moldova la București și pe cea a României la Chișinău și atunci națiunea română, sunt sigur de asta, va fi una dintre cele mai prospere din lume!”

Discursul academicianului Nicolae Dabija la Spectacolul literar-artistic, “Armonii de toamnă” Torino, semnalat de fotograful român Mihai Bursuc din Torino:

Evenimentul a fost prezentat de Gherghina Tofan

Printre participanți se pot enumera Părintele Gheorghe Vasilescu de la Biserica Sf. Parascheva, poeta și jurnalista Florentina Nita, actrița și poeta Crina Popescu, scriitoarea Doinita Ionet, Emma-felicia Dimitriu – poet și scriitor, Rodi Vinau, Olimpia Danci, Marioara Visan, Cristina Maria Niță – poeta și cântăreața, scriitorul Daniel Marin si Luiza Dinică Diculescu (scriitoare și jurnalist radio), poetul și pictorul Iurie Brasoveanu, Daniela Vecco Mihăilescu(pictură), Mihai Bursuc – artist fotograf.

Au fost, de asemenea, prezenți Aurelia Mirita, președinta Asociației socio-culturale Frăția, (gazda noastră), jurnalista Viorica Nechifor, din partea Consulatului General al României la Torino, scriitorul și traducătorul Francesco Altieri, Lucia Pietraru – traducator, Naty Dănilă Popescu, jurnalist și președinte al Asoc. ,,Raduga”, David Laura Ioana – Grupul ,,Cartea prietena mea” Larisa Cibotaru-Olarescu – Asoc. Basarabia, Luciana Enescu Luciana – animator cultural, Blaga Neculai – recitator, Angelica Prelipcean – Par. Sfanta Paraschiva.

Întregul eveniment poate fi vizionat în videoclipul de mai jos, consemnat nouă de fotograful român Mihai Bursuc din Torino: