Românii înfruntă coronavirusul cu optimism, doar asta le-a mai rămas. Măștile de protecție și dezinfectanții s-au terminat demult

M-a prins coronavirusu’ în România zilele astea și am intrat prin vreo 10 – 12 farmacii din Iași. Farmacii avem puzderie, câte una la fiecare parter de bloc, probabil deținem recordul în Europa la capitolul acesta. S-ar părea că lumea e tare bolnavă la noi în oraș, probabil oamenii se hrănesc dimineața cu analgezice, la prânz cu antibiotice și seara iau sedative puternice să doarmă bine și să uite de mizeria politică și socială care domnește în țară.

Carne de tun pentru industria farmaceutică, a doua în lume după cea de armament la nivel global și care a încasat 1,11 trilioane de dolari în 2018, iar în 2020 această cifră poate ajunge la 1,43 trilioane de dolari.

Dar ce voiam să vă spun e că dai cu pușca în tot Iașiul și nu mai găsești măști chirurgicale în farmacii. Lipsesc cu desăvârșire măștile chirurgicale și dezinfectanții, iar în supermarketuri ai mare noroc să mai apuci o sticluță cu spirt medicinal. La farmacii am primit același răspuns: „Am avut, dar le-am terminat”. Una dintre farmaciste mi-a spus că vor mai primi săptămâna viitoare, dar la un preț mult mai ridicat „că așa le-au prezentat oferta producătorii”, alta mi-a zis că sunt în curs de negocieri cu producătorii pentru a obține un preț mai decent.

Păi cum asta, trilionarilor și catralionarilor, oamenii sunt expuși la o boală care riscă să devină pandemie și voi scumpiți niște cârpe de ținut la nas?? Ce fel de stat este acela care în loc să-și protejeze populația îi oferă „mijloace de protecție” la un preț de lux, cu mult mai mare decât în condiții normale? Unde ați ascuns măștile chirurgicale și când o să le scoateți pe piață, când vor apărea primele cazuri de coronavirus în România și le veți putea vinde cu gramul, ca pe aur??

Iașiul are circa 500.000 de locuitori în timpul anului universitar. Domnule primar Chirica gratuit și subliniez „gratuit”, la colț de stradă ar trebui să distribuiți aceste măști! La Crăciun bani de lumini colorate în tot târgul de ziceai că eram la Las Vegas ați avut, bani de alte sindrofii găsiți și niște prăpădite de măști, care ar costa 20 de bani la producător în condiții normale, nu puteți împărți la oameni în mod gratuit?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Știu, așa e și în Italia, se speculează fără milă pe pielea oamenilor, virusul ăsta aduce bani grei unora și nu e greu să ghicim cui anume. Imaginați-vă cât va costa și ce bătaie va fi pe vaccin când îl vor scoate trilionarii ăștia care ne iau de proști și de cobai!

O domnișoară de la una dintre farmacii mi-a spus: „nici nu vă trebuie mască, e deajuns să vă acoperiți gura cu ceva.” Nu era pentru mine, era pentru ceilalți, bătrânii mai ales și cei deja cu patologii care am înțeles că sunt cei mai expuși riscului. În rest, la Iași lumea e liniștită și viața decurge normal. Am întâlnit doar un tânăr cu mască, mi-a mărturisit că o avea de mai mult timp prin casă, deci unde au dispărut așa, deodată, toate măștile din farmacii?

Ne mai rămâne să înfruntăm coronavirusu’ cu zâmbet și optimism, așa cum procedează doamna Elena, în vârstă de 70 de ani, care mi-a spus: „Nu mi-e frică deloc, sunt convinsă că e o doar strategie economică a unora, nu vedeți cum s-au mărit prețurile și cum se golesc magazinele? Înfrunt situația cu optimism, sunt un om puternic și nu mi-e frică de boală.”

Sincer, nici mie nu-mi este frică de boală, ci doar de faptul că va fi vai și amar de noi în cazul unei epidemii grave vreodată, dacă nici măcar o bucățică de cârpă la 20 de bani nu avem dreptul să primim de la statul român.