Românii plecați peste granițe susțin economia României, banii primiți din diaspora depășesc investițiile străine

La mai bine de 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, timp în care s-au succedat nu mai puțin de 12 guverne care au prezentat în programele lor de guvernare aceleași prerogative – creșterea investițiilor străine, atragerea investitorilor străini, susținerea profesioniștilor în țară prin investiții strategice în domenii de interes – constatăm că economia românească este susținută de românii din diaspora, scrie Cotidianul.

Ani la rând, sumele trimise acasă de către românii plecați în străinătate au fost mai mari decât valoarea investițiilor străine. În ultimii 20 de ani, aproape 20% din populația României a emigrat iar impactul financiar al acestui fenomen este uriaș.

Anual, suma intrată în țară de la românii plecați este de aproape 4 miliarde dolari, adică 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării sau, dacă discutăm în termeni de impact, suficient cât să asigure necesarul de trai în mediul urban pentru aproape 5 milioane de familii formate din doi adulți și doi copii. Cu alte cuvinte, banii intrați în țară de la românii care muncesc peste granițe susțin financiar o parte consistentă a familiilor din România.

Mai mult, remiterile către România au ajuns una dintre marile resurse financiare, depășind fluxul de Investiții Străine Directe (ISD), fenomen întâlnit exclusiv în țările aflate în curs de dezvoltare.

De unde se trimit cei mai mulți bani?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Începând cu anul 2010, în topul țărilor cu cea mai mare valoare a transferurilor se numără Italia, Spania, Germania, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Israel și Marea Britanie. Astfel, în anul 2016 au fost transferați din Italia peste un miliard de dolari, din Spania – 800 milioane dolari, din Germania – 400 milioane dolari, din Ungaria și Statele Unite – puțin peste 200 milioane dolari, iar Israel și Marea Britanie – 100 milioane dolari. În total, în anul 2016 România a primit bani din peste 70 de țări de pe Glob. La polul opus, cele mai mici sume de bani intrate în țară sunt din statele considerate paradisuri fiscale, potrivit Financial Secrecy Index și Comisiei Europene.

Vorbim despre anul 2016, an în care România a intrat pentru prima dată în topul cinci al țărilor din care au plecat cei mai mulți oameni. Potrivit statisticilor, sunt peste 3,4 milioane de români plecați peste hotare, cei mai mulți fiind tineri din grupa de vârstă 30-45 de ani.

Românii de peste granițe trimit bani în țară pentru cheltuielile apropiaților. Banii sunt folosiți pentru plata facturilor, școlarizare, taxe și cheltuieli la bănci sau investiții în imobiliare.

Datele aflate la baza studiului sunt preluate de la Banca Mondială. Prin remitere, potrivit Băncii Mondiale, se înțelege suma transferurilor personale. Acestea din urmă includ toate transferurile în numerar sau în natură între persoane fizice rezidente și persoane nerezidente, indiferent de sursa de venit a expeditorului (venituri din muncă, venituri antreprenoriale sau din exploatarea unor proprietăți, ajutoare sociale etc.)
și indiferent de relația dintre expeditor și destinatar.