Test de cultură generală la nivel de UE: pe ultimele locuri românii și italienii care cred că oamenii și dinozaurii au trăit pe pământ în același timp

Doar 45% dintre români știu că oamenii nu au trăit în același timp cu dinozaurii, un procent cu mult sub media din Uniunea Europeană (66%). Un studiu tip Eurobarometru special a fost publicat de UE în septembrie și a avut ca temă „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

La întrebarea dacă următoarea afirmație este adevărată sau falsă: „Primii oameni au trăit în același timp cu dinozaurii?” 34% dintre românii chestionați spun că este adevărat, în timp ce 45% spun nu este adevărat, iar 21% răspund că nu știu.

Este una din numeroasele întrebări ale Eurobarometrului special creat pentru a testa cunoștințele și atitudinile europenilor cu privire la știință și tehnologie. Datele au fost colectate în teren în perioada aprilie – mai 2021 prin interviuri față către față, studiul fiind publicat în septembrie 2021.

În același procent ca și românii, de 34%, italienii cred și ei că oamenii și dinozaurii au împărțit pământul în același timp, iar 13% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă.

„Mai rău ca noi doar românii”, este concluzia italienilor de la Corriere della Sera.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu numai că suntem nepregătiți în studiul istoriei pământului și a omului, dar suntem și înclinați să credem în teoriile conspiraționiste: o treime dintre italieni spun că sunt siguri că leacul pentru cancer a fost deja găsit, dar este ținut ascuns pentru interese comerciale. Ar putea fi aceiași care cred în Flintstones?”, scrie Corriere della Sera.

 

Mamiferele au apărut pe Terra după extincția dinozaurilor

Cele mai multe persoane care afirmă că e corect că ființele umane s-au dezvoltat din specii anterioare de animale se află în Irlanda (84%), Suedia, Luxemburg și Danemarca (83% în fiecare) și Belgia (81%). Media UE de 67%.

Mult mai puține persoane care cred acest lucru se găsesc în Slovacia (36%), Letonia (39%) și Grecia și Cipru (ambele 48%). Letonia are o proporție semnificativ mare de respondenți (28%) care nu pot spune dacă această afirmație este adevărată sau falsă, alături de Bulgaria (27%) și Lituania (24%) – comparativ cu media UE de 10%.

În doar șase state membre ale UE nouă din zece respondenți spun că este adevărat că continentele se mișcă de milioane de ani și vor continua să facă acest lucru: Germania și Suedia (ambele 92%), Irlanda, Țările de Jos și Luxemburg. (91% în fiecare) și Belgia (90%).

Mulți români nu cred că există mișcarea continentelor, (doar 62% știu de această realitate geologică), urmați de Bulgaria (67%). Media UE este de 82%.

România este singura țară din UE în care cel puțin unul din cinci respondenți consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este negativă.

Distribuie acest articol