Românul din Italia bătut pentru că le-a cerut unor oameni să fie civilizați: „Am rămas fără muncă și am o familie de întreținut, cu doi copii și al treilea care urmează să vină”

La două luni după ce în urma unui frumos gest de responsabilitate civică conaționalul nostru, Yuri, cum îl numesc italienii, a fost bătut cu brutalitate de 7 persoane, aflăm nu numai că gestul său a fost uitat complet, dar și că bărbatul român de 42 de ani trece în prezent printr-o perioadă destul de grea pentru el.

Totul s-a întâmplat în data de 20 octombrie 2018, în jurul orei 18:00.  Două mașini, pline cu saci de gunoi, s-au oprit pe strada din imediata vecinătate a parcului din via Scagliosi, zona verde din Fiumara di Fiumicino (Roma), la gura de vărsare a râului Tibru în mare. În momentul în care descărcau gunoiul, cu intenția de a abandona sacii urât mirositori, au fost surprinși de Yuri, un român care de mai mulți ani locuiește în zona respectivă împreună cu soția și fiii săi. Yuri, împreună cu ceilalți locuitori din cartier, cosește iarba și curăță în permanență parcul, astfel încât copiii să se poată juca în curățenie și siguranță.

„Dar ce faceți? Acesta este un parc, noi ne străduim să îl păstrăm curat, de ce aruncați aici deșeurile? Nu se lasă gunoiul așa, pe unde se nimerește, mergeți și-l aruncați în
locurile special amenajate”, le-a spus Yuri, pregătind telefonul pentru a-i fotografia pe delincvenți și mașinile lor.

Cuvintele și gestul său au declanșat furia grupului celor șapte, toți bărbați. Yuri a început să fie lovit violent cu pumnii și picioarele până când a căzut la pământ, iar agresorii i-au distrus și telefonul mobil, dar și bicicleta. A fost salvat din mâinile bătăușilor de un bărbat italian din cartier, prieten de-al său, care lucrează ca pompier și care trecea întâmplător pe acolo.

Presa italiană și chiar și unele instituții publice s-au declarat solidare cu Yuri și l-au aplaudat atunci pe românul nostru curajos, dar au rămas doar vorbe în vânt, fiindcă după ce s-au stins reflectoarele asupra bărbatului român, a dispărut și interesul celorlalți de a mai fi solidari cu el. Mai mult, Yuri între timp a pierdut și locul de muncă, iar cu 2 copii de crescut, plus al treilea care urmează să vină în curând, conaționalul nostru începe să se preocupe pentru viitorul familiei sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Toată treaba asta este paradoxală. În timpul episodului nefericit din Passo della Sentinella, atacatorii mi-au distrus telefonul mobil și bicicleta pe care o foloseam pentru a circula. După toate astea, am rămas și fără loc de muncă și am o familie de întreținut, cu doi copii și al treilea care urmează să vină. În acel moment mi-am făcut datoria mea de cetățean, dar am rămas doar cu o bătaie bună luată și un viitor nesigur. Dincolo de multitudinea de cuvinte frumoase citite în ziare, aș fi așteptat nu numai o strângere de mână și nici aia măcar nu am primit-o, ci și un interes minim din partea instituțiilor, atât pentru ceea ce privește sănătatea mea, cât și pentru condițiile mele de viață precare”, a declarat Yuri pentru ziarul local FregeneOnline.

Pentru bătaia pe care Yuri a primit-o, autoritățile italiene au deschis două anchete: una din partea Poliției de Stat și una din partea Poliției Locale, ambele fiind în căutarea autorilor acestei brutalități.

Între timp, conaționalul nostru revine cu un mesaj pentru redacția ziarului ”Qui Fiumicino”, care a publicat articolul despre situația sa actuală, mesaj care a fost publicat în același articol de pe site-ul sursei citate.

„Bună ziua și Crăciun fericit la toată redacția,

Vă mulțumesc pentru toată munca depusă și bunătatea pe care ați demonstrat-o pentru mine, însă nu am rezolvat nimic. Eu speram și am vrut să mi se ofere măcar un loc de muncă, pentru că am nevoie cu adevărat. Nu am spus niciodată nimănui despre problemele mele. Acum lucrez câteva zile pe lună și cu doar 30 de euro pe zi încerc să întrețin o familie. În aceste zile, toți copiii primesc cadouri, în timp ce eu mă rog lui Dumnezeu să fiu capabil să pun cel puțin ceva de mâncare pe masa copiilor mei… La cadouri nici nu mă gândesc, neavând această posibilitate. Nu cer de pomană de la nimeni, mi-ar plăcea doar un loc de muncă pentru a-mi putea întreține familia.

Un Crăciun fericit și călduros la toată lumea!

Yuri”

Cine vrea și poate să-l ajute pe conaționalul nostru, mai ales acum, în prag de sărbători, se poate adresa redacției site-ului Fregene Online scriind la adresa de email: info@fregeneonline.com.

@rotalianul