Românul supranumit „Pistolarul din Tarragona” a fost eutanasiat astăzi. Organele sale vor fi donate pentru a salva alte vieți

Marin Eugen Sabău, românul supranumit „Pistolarul din Tarragona”, care a rănit trei foști colegi și doi agenți ai Mossos d’Esquadra în decembrie anul trecut, a decedat marți, 23 august, imediat după ora 14:00, în spitalul penitenciar din Terrassa, prin eutanasiere.

Marin Eugen Sabău a fost eutanasiat astăzi, 23 august 2022.

Comisia de Garantare și Evaluare, organism dependent de Generalitati (guvernul Cataloniei), a dat undă verde cererii inculpatului care a devenit primul deținut ce a primit eutanasie în Spania, potrivit publicației spaniole NIUS.

Medicii l-au sedat și i-au pus la dispoziție un preparat specific cu substanțe chimice care să-i pună capăt vieții. În acest sens, procesul a fost rapid și nedureros pentru fostul agent de pază, care suferea de tetraplegie ireversibilă cu dureri constante și persistente, în urma leziunilor suferite în timpul urmăririi sale.

Sabău a făcut un ultim gest altruist înainte de moarte, hotărând să-și doneze organele, așa cum anunțase avocatul său, Gerard Amigó, într-un interviu pentru RAC1. Odată cu moartea asistată a lui Sabău, dosarul penal va fi clasat, iar victimele vor putea urma procedura civilă.

Marin Eugen Sabău, supranumit „Pistolarul din Tarragona”.

„Pistolarul din Tarragona” avea 45 de ani și era născut în România, deși locuia de 20 de ani în Spania.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 14 decembrie 2021 a intrat în birourile companiei de pază în care lucrase, Securitas, în centrul orașului Tarragona, împușcând trei foști colegi și pornind de la o evadare care s-a încheiat în localitatea Riudoms, cu Sabău și doi agenți Mossos răniți.

Fostul agent de pază a fost neutralizat de grupul de intervenție al poliției catalane, suferind răni grave la nivelul măduvei spinării. Din acea zi a fost internat la spitalul penitenciar din Terrassa.

În acest sens, victimele au încercat să blocheze eutanasia pentru a primi despăgubiri, dar toate autoritățile judiciare le-au respins contestațiile.

În interviul acordat RAC1, avocatul lui Marin Eugen Sabau a susținut că acțiunea agenților Mossos de la Riudoms împotriva clientului său a fost „disproporționată”.

„Era puternic și hotărât, dar familia a fost devastată”, a dezvăluit avocatul Amigó.

Surse apropiate confirmă decesul deținutului, precum și faptul că o echipă medicală lucrează la prelevarea organelor sale pentru a fi donate, în același centru de sănătate.

Amigó a relatat că Marin Eugen Sabău a decis să solicite eutanasierea din prima clipă. „A fost întotdeauna ferm”, a spus el.

Avocatul a mai explicat că ultima dorință a deținutului a fost să primească o zi de eliberare supravegheată pentru a petrece-o alături de familie, dar solicitarea i-a fost respinsă.

În cele din urmă, conducerea penitenciarului a prelungit programul de vizită pentru ca rudele să-l poată însoți în ultimele clipe de viață.

Familia nu exclude să dea în judecată agenții Mossos care l-au împușcat pe Sabău, pentru acțiuni excesive.