Romi evacuați la Roma: „Dacă Salvini ne plătește biletul, ne întoarcem în România”

Coaliția de guvernare din Italia a realizat un plan care prevede demolarea tuturor taberelor ilegale de romi, iar în luna iunie, ministrul de interne Matteo Salvini a propus realizarea unui recensământ a comunității de romi de pe teritoriul italian.

O campanie administrativă a primăriei din Roma de evacuare a imigranților care locuiesc în taberele și clădirile ocupate abuziv este în plină desfășurare. Imigranții, mulți dintre ei clandestini, romii, unii cu familii și copiii mici, vor fi aruncați în stradă de pe o zi pe alta.

Asta se va întâmpla și cu locatarii unei clădiri deteriorate din via Raffaele Costi care, în următoarele zile, vor fi evacuați. Despre ei, au scris cei de la Romait:

Cristina este de origine română și locuiește în edificiul din apropierea cartierului Tor Sapienza din suburbiile estice ale Romei, împreună cu mama, tatăl și partenerul său. Ea spune că familia sa așteaptă momentul când vor fi alungați și vor pleca fără să facă scandal, cu toate că nu știu încotro să o apuce. Tatăl, un bărbat de o vârstă înaintată declară: „Și locul ăsta, în care locuim acum, e mai rău ca la pușcărie!” Arată în spatele său, unde, într-o cameră dărăpănată se vede doar o saltea și alături o noptieră cu un aragaz de voiaj.

Alături de familia de români, un tânăr care se numește John și este nigerian: „Noi, africanii, ne vom întoarce la Termini sau în mijlocul drumului” – explică el – „niciunul dintre noi nu are de muncă și nu avem bani să ne plătim o locuință.” La primul etaj, pe o mică terasă, doi prieteni îl aprobă dând din cap.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Clădirea, chiar dacă se află într-o stare degradantă, are totuși curent electric iar apa poate fi luată de la un robinet de peste stradă.

Careva dintre cei prezenți propune să se meargă la Vatican și să se ceară Papei un loc de locuit iar mama Cristinei imperturbabilă spune: „Dacă Salvini ne plătește călătoria, ne întoarcem în România!”