Rovigo – amenzi în valoare de 20.000 de euro pentru 2 transportatori români și 4 transportatori moldoveni

Controale intense și amenzi în valoare totală de 20.000 de euro pentru transportatorii români și moldoveni aplicate de poliția rutieră duminică, 19 martie 2017, pe Strada Statală 309 Romea care face legătura între Ravenna și Mestre, în dreptul localității Rovigo, din provincia cu același nume.

Poliția rutieră din Rovigo în colaborare cu Garda de Finanțe și poliția locală din Rosolina au controlat în cursul zilei de duminică opt autovehicule dedicate transportului de mărfuri, însă numai doi șoferi din cei opt aveau autorizație de transport.

Șase șoferi dintre cei opt controlați, doi cetățeni români și patru cetățeni moldoveni, transportau la bordul autovehiculelor mărfuri fără autorizație de transport dar și persoane, femei care lucrează ca îngrijitoare în Italia, relatează ziarul local La Voce di Rovigo.

Amenzile au fost aplicate de către autorități celor șase transportatori pentru încălcarea articolului 46-ter din legea cu numărul 298 din 1974, care reglementează transportul de mărfuri pe șoselele din Italia dar și încălcarea articolului 179 din codul rutier italian, care prevede obligația instalării unui tahograf și a unui limitator de viteză pe autovehicul folosit pentru transport mărfuri și persoane.

Conform punctului 3 din articolul 179, legea prevede amenzi între 808 euro și 3.234 euro pentru șoferii care transportă mărfuri sau persoane fără a avea instalat la bordul mașinii limitator de viteză și tahograf, în timp ce la punctul 4, din respectivul articol, se specifică faptul că după trei încălcări ale normelor de la punctul 3, în decurs de un an, autoritățile vor suspenda atât permisul de conducere al șoferului cât și eventuala autorizație de transport a acestuia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ceea ce privește încălcarea articolului 46-ter, în schimb, atunci când șoferul nu dispune de autorizație pentru transport internațional de mărfuri, se aplică amenzi între 400 de euro și 1.200 de euro și este pasibil și pentru sechestrarea autovehiculului de către autorități, se relatează în circulara Ministerului de Infrastructuri și Transport din Italia, referitoare la aceste reguli. Însă, se pot aplica amenzi și mai mari, între 4.000 și 6.000 de euro, atunci când documentele de însoțire a mărfii nu sunt conforme legii, se specifică la punctul 3 din același articol.

Pentru încălcare aceluiași articol, poliția din localitatea Villa del Conte, provincia Padova, a aplicat unui șofer moldovean cu cetățenie română , în data de 5 martie 2017, o amendă de 4.130 de euro, punând sub sechestru autovehicul în cauză care transporta mărfuri fără autorizație dar și persoane. Mai multe detalii aici.