Roxana, o româncă din Italia simbol al curajului și al demnității: „Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să denunți”

Două femei aparent plăpânde, dar singurele care au avut curajul să denunțe. Se numesc Serena și Roxana. Una este italiancă și este invalidă, bătută cu o curea pentru că a îndrăznit să se opună aroganței și impertinenței clanului mafiot, cealaltă, româncă, este soția unui barman de la Romanina, zonă periferică a orașului etern, departe de Colosseum un miliard de kilometri și de cărți poștale frumoase în care se vede o Romă perfectă. Și care perfectă nu este!

Roxana Roman este din Timișoara și a cerut soțului ei să nu închidă barul pe care îl gestionează împreună, după ce au fost agresați și amenințați de membri ai clanului mafiot Casamonica. A insistat Roxana și a reușit. Are curaj și nu îi este frică, iar soțul ei i-a dat dreptate. „Nu mi-e frică, nu mi-a fost frică niciodată, indiferent de cine sunt ei și indiferent de naționalitatea noastră” spune Roxana Roman. „Barul ăsta este toată munca noastră, nu putem renunța la el. Noi nu avem nimic împotriva nimănui, dar cel care a greșit trebuie să plătească. Singurul lucru bun care se poate face în aceste cazuri este să chemi poliția și să denunți.”

La „Roxy Bar” este plin de jurnaliști de la marile televiziuni și ziare din Italia, a fost prezent la fața locului chiar și primarul Romei, Virginia Raggi. „Este de neacceptat ceea ce se întâmplă” spune edilul. O luptă a femeilor, una este invalidă, cealaltă este de naționalitate română. O lecție de curaj și demnitate care poate fi exemplu pentru noi toți.

Virginia Raggi la barul soților români agresați de mafia locală. Sursa foto: Messaggero

„Aici comandăm noi și dacă nu faci ce-ți spunem, te omorâm. Trebuie să închizi barul ăsta”

Acesta a fost mesajul transmis de clanul mafiot Casamonica, organizație criminală din Roma care operează în zona Castelli Romani și pe litoralul regiunii Lazio, proprietarului român al barului pe care îl gestionează împreună cu Roxana, soția sa. Și tocmai Roxana a fost cea care i-a cerut soțului ei să nu cedeze în fața intimidărilor și a amenințărilor clanului mafiot care de ani de zile controlează zona în care „Roxy Bar” își desfășoară activitatea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Totul a început pe 1 aprilie când doi membri ai clanului Casamonica au intrat în bar și au lovit fără milă o tânără invalidă, cu dizabilități, doar pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva lor, apoi s-au întors și l-au agresat în mod violent și pe proprietarul român al barului fiindcă nu i-a servit întâi pe ei, deci nu le-a arătat respectul cuvenit.

În interiorul barului mai erau și alte persoane, nimeni nu s-a băgat, niciunul din cei prezenți nu a avut curajul nici măcar să-i privească în ochi pe mafioți.

Barmanul și totodată proprietarul barului, un tânăr român cu ochii albaștri nu a acordat atenție pretențiilor vociferate de mafioți iar „boss-ul” Antonio Casamonica nu a tolerat așa ceva: „Românii ăștia de rahat, nu-i suport nicicum”, a strigat mafiotul către vărul său.

Serena îndrăznește atunci să se revolte și îi spune: „Dacă nu vă place barul, mergeți în altă parte”. Imediat după ce curajoasa femeie a rostit aceste vorbe, a început infernul. Au bătut-o pe Serena cu cureaua, l-au lovit pe barmanul român și au întors pe dos barul. „Aici comandăm noi și dacă nu faci ce-ți spunem, te omorâm” i-au strigat ei.

Dar Serena face plângere la poliție și o urmează și Roxana împreună cu soțul ei.

Roxy Bar, gestionat de doi soți români la Roma. Sursa foto: Messaggero

Cazul poate fi adus în atenția magistraților de la DDA (Direzione distrettuale antimafia) având în vedere personajele implicate, scrie presa italiană. „Uniți împotriva criminalității” este sloganul apărut pe socialuri, #FuoriLaMafiaDaRoma, comentează primarul Romei, Virginia Raggi, pe profilul ei Twitter.

Ministrul de Interne italian, Marco Minniti informează că a cerut șefului poliției, Franco Gabrielli, „un răspuns ferm și în timp util. Astfel de acțiuni nu pot rămâne nepedepsite.”

Iar ca să poată fi pedepsite trebuie să denunțăm mereu astfel de atacuri. Așa cum au făcut-o Serena și Roxana, cu curaj și demnitate! Despre acest caz mai puteți citi aici.

Distribuie acest articol