Rugăciuni pentru ploaie în Italia. „Să invocăm de la Domnul darul apei de care avem nevoie”

Nordul Italiei este afectat de temperaturile extrem de ridicate și de lipsa apei, fenomene care provoacă daune grave agriculturii. Pe malurile râului Po, în localitatea Po di Sacca, s-a oficiat o liturghie în semn de solidaritate cu cei afectați de secetă și pentru a invoca ploaia.

Monseniorul Enrico Solmi, Episcopul diecezei e Parma, a oficiat o liturghie în mica biserică din Sacca, un cătun care aparține de comuna Colorno in Pavia, informează RAI News.

Credincioșii, afectați personal de urgența climatică, au participat în număr mare la slujbă și la procesiune. Mulți dintre ei trăiesc de generații de-a lungul fluviului Po, care astăzi se află în condiții extreme din cauza secetei. Procesiunea s-a încheiat cu binecuvântarea apelor și cu o rugăciune pentru ploaie.

Rugăciuni pentru ploaie în Italia. Foto: Vatican News

„Să invocăm de la Domnul darul apei de care avem nevoie. Seceta pe care o trăim nu mai este cea a altora, cea pe care am văzut-o în documentarele despre Africa și nici nu este rezultatul apei care este furată dintr-o țară vecină, așa cum se întâmplă în Orientul Mijlociu.

Este seceta noastră, care cu siguranță nu duce la rezultatele pe care le vedem în alte părți ale lumii, dar care trebuie să ne îngrijoreze și care ne spune că am ajuns într-un moment în care nu mai trebuie să glumim, ci trebuie să reflectăm la ceea ce ni se întâmplă”, a spus monseniorul Enrico Solmi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fluviul Po (în română Pad – n.r.) este cel mai lung fluviu din Italia. Izvorăște din Alpii Cotici în apropiere de granița italo – franceză și se varsă în Marea Adriatică, în apropiere de Veneția, având o lungime de 652 km.

O mare parte din cursul fluviului este amplasată în Câmpia Padului (ital. Pianura Padana), regiunea industrială cea mai importantă și mai bogată din Italia. Canalul râului Po este navigabil de la Marea Adriatică până la orașul Casale Monferrato, în provincia Alessandria din regiunea Piemont.

Delta râului a fost declarată Patrimoniu Mondial de către Unesco în 1999, acțiune care a servit la protejarea mediului natural al deltei sale, care servește ca habitat pentru un număr mare de specii de păsări.