Ryanair şi Wizz Air, amendate în Italia pentru taxa pe bagajul de mână

Companiile aeriene Ryanair şi Wizz Air au fost amendate cu 3 milioane, respectiv un milion de euro, de Consiliul Concurenței din Italia, pentru practici neloiale în ceea ce privește taxa pentru bagajul mare de cabină, informează Il Sole 24 ORE.

Cele două companii au crescut în mod lipsit de transparenţă preţurile biletelor

Creşterea, între 5 şi 25 de euro a biletelor la cele două companii aeriene, provine din taxa pentru bagajul de mână, introdusă anul trecut. Sesizată de asociaţiile de consumatori, concurența italiană le-a cerut celor două companii să renunţe la taxă încă din faza de proiect, pentru că este o practică comercială incorectă şi aproape toată lumea călătoreşte cu un bagaj mare de mână, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform autorităților din Italia, bagajul mare de cabină, pentru care Ryanair și Wizz Air solicită o taxă suplimentară, este un drept al pasagerului și reprezintă un element de bază pentru călători și ar trebui să fie inclus în tariful biletului. Noile politici de bagaje adoptate de cele două companii la finalul anului trecut le oferă pasagerilor posibilitatea de a lua gratuit la bordul aeronavelor numai un bagaj mic de cabină. Acest bagaj trebuie să aibă dimensiuni reduse care să le permită pasagerilor să-l depoziteze sub scaunul din față.

Ryanair și Wizz Air au obligația de a le comunica autorităților din peninsulă soluția pe care o vor adopta pentru a redresa această situație

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În lunile septembrie și octombrie 2018 autoritățile italiene au deschis două procese pentru aceste taxe suplimentare percepute de operatorii aerieni. Un proces similar a fost deschis și în România.

Distribuie acest articol