S-a întors din Italia și a înscris fetița la școală în România. A avut o mare surpriză

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

În prima zi de cursuri a noului an școlar, 4.600 de ghiozdane cu toate rechizitele necesare au fost acordate elevilor de Primăria Brașov prin pachetul „Primul ghiozdan”.
2.300 de ghiozdane au ajuns la elevii din clasele pregătitoare, iar restul la cei din clasa întâi. „Nu-mi venea să cred că acest lucru se întâmplă în România!”, scria pe Facebook o româncă întoarsă în țară după mulți ani și care și-a înscris fetița în clasa întâi.

Programul „Primul Ghiozdan” a fost pus în aplicare de Primăria Brașov în anul 2010 pentru elevii din clasa I și din anul 2015 a fost extins și pentru clasa pregătitoare. Ghiozdanele și rechizitele sunt acordate tuturor copiilor, indiferent de situația financiară a familiei. Primăria a alocat de la bugetul local în acest sens peste 250.000 lei.

- Continuarea după publicitate -

„Sunt încântată să vă împărtășesc lucruri interesante pe care le descopăr de când m-am întors în România”, scrie într-un grup pe Facebook Mihaela.

1. Primul lucru este că fiica mea, născută în Italia, a început clasa I în România. De îndată ce am intrat în clasă am găsit pe bănci: un ghiozdan, un penar, manuale, caiete și toate celelalte rechizite școlare, oferite copiilor în mod adsolut gratuit. A fost o surpriză pentru noi toți, sau cel puțin pentru mine, nu știam nimic de acțiunea aceasta.
Noi, părinții, am intrat alături de elevi în clasă și ne-am bucurat de o bună primire din partea profesorilor.

După ce trăiești atâția ani într-o altă țară, o altă realitate, și auzi mereu oameni vorbind rău despre România, anumite lucruri te surprind și-ți spui: „Dar cum?? Există așa ceva în România?”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

2. Am mers apoi să-mi vizitez o prietenă care are o fetiță de 3 ani. Vorbeam, râdeam, iar din când în când prietena mea arunca o privire la telefonul ei mobil și mi-am dat seama din ce auzeam că se uita la un video cu copii mici.
La un moment dat o întreb: „Ce vezi acolo?” Ea îmi răspunde: „Văd imaginile înregistrate de camerele de luat vederi la creșa fetiței mele, astăzi este prima zi de grădiniță și vreau să urmăresc puțin cum merge și ce se întâmplă acolo.
Am rămas stupefiată! Putea urmări în direct ceea ce se petrecea cu fiica sa la grădiniță!
„Dar cum? Au camere și le poți urmări de acasă, printr-o aplicație?? Incredibil!”

Mi-am amintit atunci de toate violențele la care sunt supuși copiii în unele grădinițe din Italia.

3. Pentru unii italieni poate a fi român înseamnă ignorant, delincvent, dar văd că în România marea majoritate a copiilor vorbesc engleza, sunt cu toții foarte politicoși, știu să-și ceară scuze și să se comporte într-un mod educat. Astăzi, la școală, am văzut toți copiii foarte curați, cu cămășuțele frumos călcate și apretate, îmbrăcați în mod decent.

4. Ah, să nu uit! Fiica mea primește gustarea zilnică gratuit de la școală. Așadar, toți elevii mănâncă același lucru!

Oare sunt cu adevărat în România?»