S-a întors în România după 15 ani petrecuți în Italia și Elveția. Produce înghețată moleculară după rețete tradiționale italiene

După 15 ani petrecuţi în Italia şi Elveţia, o româncă în vârstă de 36 de ani şi-a realizat visul, reuşind să-şi deschidă propria afacere în România. Roxana Pârjol este din Cluj și a urmat cursurile celebrelor „Alma Scuola Internazionale della Cucina Italiana” din Parma (Italia) şi „L’École hôtelière” din Lausanne (Elveţia).

Roxana a plecat din ţară la scurt timp după terminarea liceului, alături de mama ei, în Italia. Pasionată de tot ceea ce înseamnă arta culinară, românca s-a angajat de la bun început la un resturant în Peninsulă, unde a început să deprindă secretele bucătăriei italiene. Au urmat alte şi alte locuri de muncă în acest domeniu, dar şi mai multe cursuri de specialitate până când a decis să facă un pas important, care avea să-i schimbe definitiv viaţa.

A luat un credit de la o bancă italiană pentru a-şi permite să urmeze cursurile unei instituţii de prestigiu, „Alma Scuola Internazionale della Cucina Italiana”, condusă de celebrul Gualtiero Marchesi, părintele „noii bucătării italiene”.

„Am urmat cursurile şcolii de bucătari „Alma la Scuola Internazionale della Cucina Italiana” din Parma şi un curs de bucătar în Elveţia la L’École hôtelière. În Italia, la Alma, am avut ocazia să învăţ din tainele bucătăriei profesionale de la cei mai mari bucătari, cofetari, gelatieri italieni din cadrul şcolii, cum este renumitul şi regretatul maestru Gualtiero Marchesi, numit şi părintele bucătăriei moderne italiene.”, spune Roxana pentru Adevarul.

Roxana Pârjol cu Gualtiero Marchesi. Sursa foto: Adevarul

După 15 ani petrecuţi în străinătate, Roxana a hotărât că are nevoie de o schimbare radicală în viaţă

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

S-a decis să o ia pe cont propriu şi să-şi deschidă propria afacere. „Am decis că voi deschide ceva în România, pentru că îmi era dor de casa mea, de familia mea şi voiam să pot să petrec cât mai mult timp cu fetiţa mea, Allysia, dar să pot să fiu în acelaşi timp independentă financiar. Am analizat piaţa şi am venit decişi să deschidem un laborator de gelaterie şi cofetărie, gândindu-mă la gelateria tradiţională. Apoi, am intrat în comunitatea Mamprenoare şi am fost sfătuită să profit de cunoştinţele pe care le-am acumulat în atâţia ani. Şi aşa mi-a venit ideea să folosesc inovaţia, bucătăria moleculară adaptată la reţetele tradiţionale italiene de gelaterie. Mai exact, am decis să mizez pe îngheţata făcută ca pe vremuri, cu ingrediente 100 % naturale, după reţetele italiene. Aşa a apărut, chiar la începutul lui 2018, brandul „L’ Albero dei Sogni”, gelaterie gourmet & pasticceria. În afacerea mea este nevoie de foarte multe utilaje, chiar dacă pare simplu la prima vedere, iar în spatele acestei afaceri este o investiţie de cel puţin 60.000 euro”, a mai afirmat Roxana.

În total, Roxana produce 75 de sortimente de îngheţată

De la cele realizate din flori comestibile naturale, lavandă, violeta de Parma, iasomie, hibiscus, trandafir şi ciocolată albă belgiană. În plus, are şi o colecţie de gelato şi sorbeto cu alcool, de la prosecco, Moscato D´Asti, Baileys, Aperol Spritz şi Prosecco sau Champagne DOP. Bineînţeles că nu lipsesc nici gusturile clasice, vanilie, ciocolată, stracciatella, yogurt, nocciola, fistic, caramel sărat, dulce de leche, lămâie şi ghimbir sau gelato şi sorbeturi din fructe de sezon.

Antreprenoarea explică avantajele de a fi investit în România

„Atunci când îţi deschizi o firmă în Elveţia, capitalul social minim e de cel puţin 20.000 de franci elveţeni, adică aproximativ 18.000 de euro. Plus încă vreo 4.000 de franci daţi pe notar. La noi e mai simplu şi mult, mult mai ieftin, e aproape gratis. În România, dacă vrei să-ţi deschizi o afacere mică, te costă doar declaraţia vreo 50 de lei, iar capitalul social poate porni de la orice sumă. Ce să mai zic de Italia, unde taxele pe care trebuie să le plăteşti la stat ajung la 40-50 la sută din profit, aşa că nu e deloc simplu să-ţi deschizi o afacere acolo”, a încheiat Roxana.

Distribuie acest articol