După 18 ani în străinătate s-a întors în România și a deschis o fermă de capre

După 18 ani petrecuți în Franța, unde a lucrat ca tâmplar, Iosif Căpraru, în vârstă de 50 de ani, s-a întors acasă, în comuna Ocnița din județul Dâmbovița, unde a pus bazele unei ferme de capre din rasa Alpină Franceză. A început în 2015 cu 30 de capete, iar acum a ajuns la peste 60. Caprele au pedigree și sunt vândute doar pentru material genetic.

„Am început această afacere în iulie 2015. Ideea mi-a venit după ce am lucrat 18 de ani în afara ţării. Nu m-am împăcat cu gândul să rămân acolo şi trebuia să fac ceva să ajung la mine în ţară, la mine în comună şi la mine acasă. M-am gândit la mai multe chestii. Prima a fost să cresc vaci de rasă, pentru carne, dar am văzut că mă depăşeşte treaba asta şi ca putere financiară şi ca putere fizică şi atunci m-am mutat la o afacere din acelaşi sector, al zootehniei, dar la o afacere cu capre. Vorbim de rasa alpină franceză. Creşterea nu putem să spunem că e dificilă. E un animal până la urmă, căruia dacă îi dai atenţie răspunde foarte uşorla cerinţele pe care tu le ai de la el” spune Iosif Căpraru.

Ferma se numeşte „Căpriţa Fericită” pentru că niciun animal nu pleacă de aici pentru tăiere, ci doar pentru înmulţire. Nici laptele nu este destinat comercializării. Aproape toată producţia este consumată de iezi, iar ce rămâne este consumat de proprietari.

„Noi nu vindem animale pentru tăiere, ci doar pentru reproducţie, atât ieduţii cât şi ţapii. Suntem înregistraţi la o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă cu evidenţa genalogică a acestei rase de capre. Toate animalele noastre sunt repertoriate acolo, au pedigree, au certificat de atestare a rasei şi vindem doar material genetic. Asta presupune un cost mai ridicat decât dacă am vinde ieduţi de Paşte sau animale pentru carne”, adaugă Iosif Căpraru.

Articolul îl puteți citi în întregime aici. Foto: Adevărul

UP SERVICE DESPĂGUBIRI