S-au întors din Italia după 24 de ani și au deschis un restaurant: „Este de zece ori mai greu decât în Occident”

Alexandru și Anca Varga s-au întors în țară după 24 de ani petrecuți în Italia. Ei și-au deschis un restaurant cu specific italian în Sighișoara, denumit Michelangelo, un loc în care pasiunea, tradiția și calitatea ingredientelor se întâlnesc pentru a crea o experiență culinară autentică.

Alexandru-si-Anca-2-800x450
Alexandru și Anca Varga. Sursa foto: Playtech

Într-un interviu pentru Palytech, cei doi au povestit despre experiența lor în Italia și de ce au decis să se întoarcă în România pentru a-și împlini visul.

Alexandru Varga a plecat în Italia în 1993, la 18 ani, în căutarea unei vieți mai bune. A ajuns în Florența, unde a lucrat în restaurante și a învățat arta gătitului italian, ajungând bucătar șef.

„Am petrecut 24 de ani în Italia, la Florența. Am început la restaurantul unde lucra mama mea la acea vreme, era singura variantă disponibilă. Am plecat de la premisa că sunt tânăr și trebuie să muncesc. Ulterior s-a cultivat pasiunea pentru gătit, dar la început nu au fost toate roz. Am lucrat în mai multe restaurante cu diverse niveluri de profesionalism, am urmat sfaturile oamenilor cu experiență în industrie până am ajuns bucătar șef. În toți acești ani, am dobândit cunoștințe nu doar de bucătărie, dar și de administrarea unei afaceri și managementul unei echipe. Mi-am făcut o serie de relații printre furnizori de calitate, furnizori la care apelez și în ziua de astăzi când sunt în Sighișoara”, a spus Alexandru Varga.

Alexandru Varga. Sursa foto: Playtech

În 2017, împreună cu soția sa Anca, s-au întors în România și au deschis Restaurant Michelangelo, dorind să aducă bucătăria italiană autentică în inima Transilvaniei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre experiența de a deschide o afacere în România, Alexandru a afirmat:

„A fost foarte, foarte greu. Încurajările din partea prietenilor, cunoscuților, colegilor și a familiei extinse au fost zero. Soția și socrii au fost cei care mi-au înțeles ambiția și, mai mult decât atât, au rămas alături de mine pe termen lung și m-au motivat să rezist cu valorile și principiile mele culinare. Încercând să aduc o bucătărie diferită în Sighișoara, prea puțini au fost cei care m-au înțeles.”

Cu toate acestea, suportul soției și al socrilor i-a ajutat să își îndeplinească visul și să reziste în ciuda obstacolelor întâlnite. Cei doi spun că autoritățile române par să saboteze orice inițiativă și că problema calității forței de muncă rămâne una majoră.

Totuși, cuplul și-a văzut visul împlinit în Sighișoara, chiar dacă recunosc că nu ar recomanda altor români să se întoarcă în țară pentru a-și deschide o afacere.

Ați mai recomanda și altor români să se întoarcă în țară să-și deschidă o afacere?

„Din păcate nu” – a răspuns Alexandru Varga. „Statul român pare să se dea peste cap pentru a-ți sabota orice inițiativă. Nu e vorba că nu poți funcționa sau progresa, ci pur și simplu este de zece ori mai greu decât în Occident. Sunt o grămadă de situații în care autoritățile sau cei care vin în control preferă să zică nu se poate sau nu este în regulă pentru că nu s-au mai confruntat cu o situație sau alta, în loc să-ți ofere niște soluții sau alternative.

Dincolo de birocrație, problema în România a fost și va rămâne calitatea forței de muncă. Pretențiile pentru bani vin cu mult peste cunoștințele în domeniu, peste abilitatea de a dobândi cunoștințe noi, peste profesionalismul pe care îl asociezi în mod normal cu acest domeniu. Astfel, deși suntem foarte mândri de ceea ce am realizat la Restaurant Michelangelo în Sighișoara, ne-am fi bucurat să fie un pic mai ușor, nu mult.”

Restaurantul lor, Michelangelo, este însă un exemplu de ambiție, pasiune și dedicare, aducând un strop din Italia în inima României.