Să cântăm Marea Unire! Corul Armatei Române – „Treceți batalioane române Carpații!”

Rotalianul – Revista românului din Italia vă propune în zilele premergătoare zilei de 1 decembrie, o selecție de cântece dedicate întâmpinării Zilei Naționale a României și sărbătoririi a 98 de ani de la Marea Unire.

Pentru astăzi, am ales o piesă a Corului Armatei Române, armată care, însuflețită de dorința arzătoare de a elibera pământul Transilvaniei de sub dominația străină, a început, în noaptea de 14/15 august 1916, ofensiva pe frontul Carpaților.

Intrarea României în Primul Război Mondial, în anul 1916 – după doi ani de neutralitate – a avut un singur țel: eliberarea românilor transilvăneni şi a teritoriilor locuite de ei de sub asuprirea Imperiului Austro-Ungar, obiectiv susținut şi de către statele membre ale coaliţiei Antantei, cu condiţia intrării României în război de partea lor.

Având ca obiectiv politic întregirea ţării prin unirea Transilvaniei, Crişanei, Banatului, Maramureşului şi Bucovinei, planul de campanie al armatei române la intrarea în război, a fost elaborat mai mult cu „inima decât cu mintea“ urmărind realizarea, prin acţiuni militare, a obiectivului politic stabilit de către factorii de decizie politico-militară ai ţării.

Făcând un bilanţ pe baza documentelor existente se ajunge la concluzia că jertfa de vieţi plătite de poporul român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni morţi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale din rândul răniţilor sau bolnavilor și în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La această cifră se adaugă cei 75.491 de invalizi de război ca urmare a rănilor din cursul luptelor. Prin comparaţie, cei ce şi-au sacrificat viața în slujba idealului unităţii statale depline reprezintă 33% din totalul efectivului mobilizat din România, în timp ce pentru alte state membre ale Antantei aceste cifre se ridicau la 10,66 % (Marea Britanie), 17,48 % (Rusia) şi 18,29 % (Franţa), din efectivele mobilizate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI