Vrei cetățenia italiană? Trebuie să scrii și să vorbești la perfecție limba. Alte modificări aduse legii

Legea acordării cetățeniei italiene a suferit și ea modificări în urma adoptării pachetului de legii conținute în Decretul în materie de securitate (decreto di sicurezza) sau „decretul Salvini” cum a mai fost numit. Astfel, la unul din puncte se specifică faptul că toți cei care vor dori să devină cetățeni italieni vor trebui să ateste că știu să scrie și să vorbească corect limba acestei țări.

Modificările aduse legii acordării cetățeniei au fost publicate în „Gazzetta Ufficiale” (Monitorul Oficial italian) în primele zile ale lunii decembrie. Iată care sunt acestea și ce obligații noi vor avea cei care doresc să devină cetățeni italieni:

Pentru obținerea cetățeniei italiene este necesară o cunoaștere adecvată a limbii italiene

Dobândirea cetățeniei italiene prin căsătorie (art.5) și prin drepturile prevăzute de lege (articolul 9) este condiționată de cunoașterea la perfecție a limbii italiene la nivelul B1, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (document publicat de Consiliul Europei în 2001, care definește nivelurile de stăpânire a unei limbi străine).

Nivelul B1 reprezintă un nivel intermediar de cunoaștere a unei limbi străine

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La acest nivel, persoana utilizează o limbă clară în muncă, la școală, în timpul liber, etc. Poate să se descurce în cea mai mare parte din situațiile întâlnite în țara în care limba respectivă este vorbită. Poate să producă un discurs simplu și coerent pe subiecte familiare și în domenii de interes. Poate povesti un eveniment, o experiență sau un vis, să descrie o speranță sau un țel și să expună pe scurt motivele sau explicațiile pentru un proiect sau o idee.

Pentru a demonstra aceste cunoștințe, legea prevede că la depunerea cererilor de acordare a cetățeniei este obligatorie dovada deținerii unui atestat eliberat de o instituție de învățământ publică recunoscută de Ministerul Educației și de Ministerul Educației și de Ministerul Afacerilor Externe.

Alte modificări aduse legii:

Crește taxa contribuției la depunerea documenteleor de la 200 la 250 de euro.

Se extinde de la 730 de zile la 48 de luni termenul limită pentru încheierea procedurii acordării cetățeniei atât prin căsătorie cât și pentru rezidență.

Se stabilește termenului de 6 luni pentru eliberarea de extrase și certificate de stare civilă necesare recunoașterii cetățeniei italiene.

Se revocă cetățenia italiană în cazul persoanelor condamnate pentru terorism.

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cu peste 10 ani în urmă (la începutul anului  2007), cetățenii români sunt totodată și cetățeni europeni și în această calitate pot solicita obținerea cetățeniei italiene după 4 ani de rezidență legală în această țară. Despre ce condiții trebuie să întrunească pe lângă cele noi, specificate mai sus, puteți afla aici.