Sărbătoare românească de Paște în sudul Italiei. „Transmitem tradițiile strămoșești copiilor născuți departe de țară”

Sărbătorirea zilei de Paște și inaugurarea oficială a activității unei noi asociații românești din Italia a avut loc ieri, duminică 8 aprilie, la Lamezia Terme, provincia Catanzaro, în Calabria. Asociația socio-culturală Pro Romania care activează de la începutul acestui an în teritoriu, a reușit să organizeze o petrecere cu specific românesc pentru comunitatea din zonă.

Din meniu nu au lipsit sărmăluțele, ouăle roșii și pasca, ne asigură reprezentanții asociației într-un comunicat primit pe adresa de email a publicației noastre. Muzica și voia bună au fost asigurate ca întotdeauna de Formația Tradițional, iar cei mai talentați dintre cunoscătorii dansului popular au fost răsplatiți cu premii.

Ziua Paștelui ortodox, sărbătorită de românii din Lamezia Terme. Eveniment organizat de asociația Pro Pomania

Aceste evenimente au luat naștere din dorința de a păstra identitatea națională, religia, cultura și tradițiile românilor chiar și atunci când sunt departe țară. An de an, comunitatea românească din sudul Italiei crește, numărul copiilor născuți și crescuți aici de asemenea, de aceea membri fondatori ai asociației au ca obiectiv promovarea datinilor strămoșești, pentru a le prezenta noilor generații dar și spre bucuria adulților nostalgici. Așadar, Asociația Pro Romania își propune implicarea unui număr cât mai mare de români aflați în împrejurimi, realizarea a cât mai multor evenimente, cel puțin la fel de reușite ca și acesta din duminica Paștelui ortodox, dar și constituirea unui punct de interes comun pentru o mai bună integrare a românilor în societatea italiană.

A fost aleasă această zi specială pentru a prezenta în mod public activitatea Asociației, pentru ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multi concetățeni, se arată în comunicat. Aceștia sunt așteptați cu deosebită plăcere să ne contacteze pentru sugestii, participare sau orice alt tip de interacțiune.
Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim tuturor celor prezenți, celor care ne-au susținut, celor care ne vor susține. Un gând bun merge către Părintele Constantin, care în ultimi ani a fost pilastrul comunității și a contribuit la unitatea și bunăstarea acesteia.

Associazione PRO Romania – Lamezia Terme

UP SERVICE DESPĂGUBIRI