Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino, eveniment cultural ajuns la cea de-a V-a ediție

Duminică, 27 iunie 2021, comunitatea românilor din Torino a marcat „Ziua Universală a Iei” printr-un eveniment denumit simbolic „Sărbătoarea Iei”, ajuns deja la cea de-a V-a ediție, aducând un omagiu piesei principale a costumului nostru popular, cămașa tradițională, ia românească.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Maria Tănase, cu susținerea Federației Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemonte și a Parohiei Ortodoxe Sfânta Parascheva, sub patronajul Consulatului General al României la Torino. La eveniment a fost prezent consulul Laurențiu Mircea Babei.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Nici comunitatea catolică a românilor din Torino nu a uitat de tradițiile și obiceiurile zilei de 24 iunie, duminică dimineață conaționalii noștri s-au adunat cu mic, cu mare la Biserica Catolică Madona del Carmine, îmbrăcați în cămăși tradiționale românești.

Români la Biserica Catolică Madona del Carmine. Foto: Mihai Bursuc

După o perioadă lungă în care au lipsit evenimentele, din cauza pandemiei de Coronavirus, românii au venit în număr mare la această manifestare. Au fost prezenți și români din alte orașe ale Italiei, o familie din Bergamo, reprezentanți ai unei asociații de moldoveni și un grup de tineri din Padova.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Manifestarea a fost structurată în trei părți, un program artistic în care care copiii de la Școala Romanescă de Cateheza, cei de la Asociația Culturală Maria Tănase și ai altor asociații care aparțin Federației și-au pus în valoare calitățile vocale și recitative prin cântece din folclorul vechi și poezii.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

În cea de-a doua parte un rol important l-a avut arta meșteșugărească ai cărei reprezentanți, Mari Cernescu, Iustina și Marius Cimpoieșu și Corina Nicoleta Olar au pus în valoare arta cusutului, a împletitului și opincăritul.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Expoziția de costume populare autentice vechi de peste 100-150 de ani, din colecțiile doamnei preotese Ilinca Vasilescu, Gabrielei Avram, Mariei Cernescu, Corina Nicoleta Olar, Iustina și Marius Cimpoieșu a fost și anul acesta la înălțime, iar IA românescă a strălucit mai mult ca niciodată.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

În ultima parte a programului, Corul Parohiei Sfânta Parascheva „Cântăm Domnului” și interpreții de folclor din Torino, au căutat în lada de zestre și au adus în atenția spectatorilor doina noastră tradițională, care face parte din Patrimoniul Național UNESCO, precum și alte cântece din folclorul vechi al poporului român.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Pe această cale țin să mulțumesc părintelui Gheorghe Vasilescu, părintelui Cristian Vasilescu, doamnelor preotese Ilinca și Ioana Vasilescu, copiilor care au cântat, au dansat, profesorilor și părinților, interpreților care ne-au încântat inimile prin cântecele pe care le-au interpretat și anume: Lorena Martone, Dana Gavriliu, Bogdan Lazar, Gicu Pitiruț și Mihaela Laza.

Românii la Sărbătoarea Iei de la Torino. Foto: Mihai Bursuc

Mulțumiri aduc și meșterilor populari menționați mai sus și tuturor celor care s-au ocupat de desfășurarea programului, fotografului Mihai Bursuc și Adam Gigi Ciprian la sunet. Nu în ultimul rând aduc mulțumirile mele domnului Rino Cassese pentru publicitatea făcuta atât la Radio Torino International, cât și pe pagina Facebook.

- Continuarea după publicitate -

Un text de Gabriela Avram

- Mai multe după publicitate -