Italia: Sărbătorile de iarnă. Află în ce zile nu se lucrează

În calendarul tradițional al italienilor, de-a lungul întregii luni decembrie și până la începutul lui ianuarie sunt trecute în calendar o serie de sărbători religioase foarte importante. Crăciunul, Sfântul Ștefan, prima zi a anului după noaptea de Sfântul Silvestru, Epifania, în aceste zile festive lucrătorii de pe teritoriul acestei țări nu lucrează dar sunt plătiți ca și cum ar face-o.

Pe lângă ziua de 8 decembrie – Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione) lucrătorii din Italia mai beneficiază de următoarele zile libere:

  • 25 decembrie „Natale” – Crăciunul / Nașterea Domnului;
  • 26 decembrie „La festa di Santo Stefano” – Ziua Sfântului Ștefan, prin care se marchează veste nașterii Domnului și sosirea celor 3 magi;
  • 1 ianuarie „Il Capodanno”– prima zi a noului an;
  • 6 ianuarie „La Festa della Epiphania” – Boboteaza.

Pentru lucrătorii care acceptă să lucreze în zi de sărbătoare:

ori ziua se plătește suplimentar;
ori ziua liberă se recuperează;
ori se adaugă la zilele de concediu.

Ca în marea majoritate a statelor cu o religie predominant creștină, și în Italia 25 decembrie reprezintă sărbătoarea Crăciunului, a nașterii lui Isus Hristos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dar pentru italieni sărbătorile încep deja din seara de 24 decembrie, în Ajun, când se întâlnesc toți membrii familiei în jurul mesei, își fac cadouri, iar la cei mici vine Moș Crăciun cu daruri. Ulterior, în ziua de 25 decembrie de Crăciun sau 26 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ștefan, se întâlnesc cu alți membri ai familiei sau merg în vizită la prieteni.

1 ianuarie, prima zi din noul an este sărbătorită în general cu un prânz la restaurant. Tradiția italienilor este ca la cina din ultima zi din an sau la prânzul primei zile din noul an să se servească preparate culinare pe bază de linte (lenticche). Această tradiție vine din antichitate, iar lintea pentru italieni înseamnă bani, noroc și prosperitate în noul an.

O altă sărbătoare importantă la italieni este Boboteaza (La Festa dell’Epifania) care are loc pe 6 ianuarie. Această sărbătoare este mai des întâlnită în popor sub numele de Befana. Befana are rolul asemănător Moșului Nicolae din calendarul nostru ortodox, ea este o vrăjitoare bună care aduce copiilor cuminți dulciuri pe care le pune în șosete sau bucăți de cărbune („carbone dolce”, o bomboană asemănătoare unui cărbune) copiilor obraznici.