Satul Alzheimer din România, o inițiativă unică în țara noastră

Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, și-a propus să creeze Satul Alzheimer, unde vor „locui” pacienții care suferă de Alzheimer și unde vor primi ajutor.

„Satul” va cuprinde case, magazine și un teren de sport, complexul urmând să fie alipit secțiunii spitalului din Bârnova, de lângă Iași. Costurile totale ale investiției se ridică la un milion de euro. Banii vor veni dintr-un proiect între Spitalul Socola din Iași și Spitalul de Psihiatrie din Bălți, Republica Moldova.

Inițiativa are ca model Satul Demenței din Olanda.

„Acest sat va ajuta la alinarea suferinței pacienților cu Alzheimer. Toți locuitorii satului pe care îl vom construi vor fi cei care au nevoie de tratament medical și toți vor urma un tratament. Mai important ca orice este faptul că ei nu vor fi considerați pacienți, ci locuitori ai centrului care suferă de o anumită condiție medicală”, a spus dr. Gabriel Oprișanu, managerul Inistitutului de Psihiatrie Socola.

Satul Alzheimer va oferi „locuitorilor” săi un stil de viaţă cât mai normal posibil. Asistenții medicali și specialiștii care vor lucra în acest sat nu vor purta halate albe, în timp ce toate persoanele cu care vor interacționa pacienții vor fi terapeuți, psihoterapeuți, psihologi, fizioterapeuți sau asistenți medicali.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În același timp, Institutul ieșean dezvoltă și un program prin care dorește să detecteze boala Alzheimer în pacienții care suferă de pre-demență, cu ajutorul unor markeri biochimici prezenți în sânge, scrie Ziarul Financiar.

Distribuie acest articol