Scandal în Italia, bani contestați pe proiectele finanțate de Ministerul Românilor de Pretutindeni

Contestarea finanțăril proiectelor pentru românii din Italia este o problemă ridicată de mulți membri ai comunității române din această țară. Cetățenii români prezenți pe teritoriul peninsulei se plâng că sunt lăsați de izbeliște în momente dificile ale imigrației lor în timp ce banii de la Guvernul României, alocați nevoilor diasporei și gestionați de Ministerul Românilor de Pretutindeni, iau drumul asociațiilor și organizațiilor culturale, mereu aceleași.

Un nou scandal în acest sens are loc în aceste zile în cadrul comunității române din Italia unde postului de televiziune Romit TV i-a fost respins un proiect înaintat spre finanțare Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul celor de la Romit avea ca obiectiv organizarea unei expoziții în luna septembrie care să promoveze imaginea României în Italia în an centenar și era un proiect similar cu cel al Asociației ARI condusă de Eugen Terteleac care a primit însă bani de la minister în luna februarie a acestui an. „De ce lor da și nouă nu?” se întreabă Emanuele Latagliatta, președintele Romit TV. „Poate pentru că nu avem legitimații PSD? Evenimentul nostru dedicat românilor și României se va face oricum și vom fi sprijiniți de instituțiile italiene în organizarea lui. Cele române ne-au refuzat. Vi se pare normal?”

Bani mulți de la minister alocați și cheltuiți doar pe spectacole cu artiști mediocri sau pe evenimente cu ușile închise ținute în interiorul Ambasadei române, despre care comunitatea nu are habar decât după ce acțiunea respectivă a luat sfârșit. Toate acestea cu fonduri de la bugetul României, pentru care diaspora reprezintă principalul investitor prin sumele uriașe de bani trimise în țară de-a lungul celor 28 de ani de pribegie.

Există un organ de control ale acestor sume care se alocă asociațiilor și organizațiilor din Italia și despre care oamenii nici măcar nu au auzit?

Este cineva de la Minister care după încheierea acțiunii prezentată într-un proiect care s-a bucurat de finanțare controlează cum au fost cheltuiți acești banii? Lista proiectelor depuse spre aprobare și cele finanțate se poate consulta pe site-ul Ministerului Românilor de Pretutindeni dar nu am găsit nimic referitor la controalele care normal și firesc ar trebui făcute în urma acestor finanțări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu știu ce funcție are dumneaei, nu am auzit de dânsa. Unde lucrează și cu ce se ocupă?” întreba o româncă din Italia înr-un comentariu la un articol în care se prezenta un discurs al ministrului românilor de pretutindeni, Natalia Intotero.

Românii din Italia, mulți dintre aceștia, nu cunosc activitatea acestor asociații (mereu aceleași) care primesc finanțări, ba mai mult, nu au auzit și nu știu că există un ministru și un minister al diasporei care îi reprezintă și care ar trebui să le tuteleze drepturile și statutul. De ce? Pentru că această instituție nu se face cunoscută în rândurile oamenilor, nu vine în mijlocul lor, se limitează la întâlniri protocolare la nivel de ambasadă, unde sunt invitați doar 10 – 15 reprezentanți autointitulați de care oamenii nici nu au auzit. Se vorbește, se zâmbește, se fac fotografii și cam atât, nimic mai mult. Rămâne ca oamenii să pună mână de la mână și să-și trimită morții acasă, rămân îngrijitoarele, multe dintre ele nu tocmai la prima tinerețe dar care au fost constrânse să plece la muncă în străinătate, să îndure umilințele și nedreptățile angajatorilor, rămân muncitorii pe câmpuri să muncească 12-14 ore pe zi fără un contract de muncă și fără nici o protecție socială, rămân femeile, sclave moderne exploatate și violate de patronii latifundiari și de „caporalii” cărora doar biciul le mai lipsește din mână! Pentru ei ce se face, doamna ministru? Sau „seratele culturale” organizate în spatele ferestrelor din sediul Ambasadei sunt mai importante?

„10% din totalul cheltuielilor din proiect au fost banii primiți de la minister, restul s-au folosit bani din sponsorizări”, declara un președinte de asociație în urma unui eveniment cultural susținut la Roma și atunci ne vine spontan să punem întrebarea: Și de ce ați mai cerut bani la minister dacă se pot face evenimente culturale cu bani din sponsorizări? De ce nu ați lăsat ca cei „10%” să fie folosiți pentru un proiect care să ajute concret românii din comunitate?

„De ce lor da și nouă nu? Poate pentru că nu avem legitimații de PSD-iști?”

În aceste zile, în urma sesiunii de finanțare a proiectelor pe luna iulie, postul de televiziune Romit TV care retransmite gratuit posturi de televiziune românești și care promovează în an centenar România, a înaintat Ministerului Românilor de Pretutindeni un proiect similar cu al altei asociații românești din Italia care a primit o finanțare de 75.000 de lei în luna februarie. Proiectul celor de la Romit TV a fost respins de comisia de finanțare. Indignat, președintele Romit TV, a suspendat ieri, 2 august, transmiterea programelor TV de către postul pe care îl administrează și se întreabă: „De ce lor da, și nouă nu? Poate pentru că nu avem legitimații de PSD-iști?”

În sprijinul postului de televiziune Romit Tv și în susținerea proiectului său înaintat la minister dar respins de acesta, vine deputatul de diaspora Doru Coliu care specifică: 

„În contextul în care MRP a acordat o sumă importantă de bani unei televiziuni pirat din Italia, Dacia tv, ilegală dar care transmitea cu emblema guvernului, voi solicita ministerul să ceară banii înapoi și să fie sesizată procuratura!

Înțeleg că Dacia TV, ilegală, a primit o sumă importantă de bani însă proiectul postului Romit TV care retransmite gratuit posturile de televiziune românești și care promovează în an centenar România, a fost respins! Voi reveni cu amănunte după cercetările care le voi face și voi sesiza organele competente!” este mesajul transmis de deputatul Coliu pe rețelele publice de socializare.

Și care ne-am bucura dacă nu ar rămâne doar un simplu mesaj de propagandă politică ci s-ar transforma într-o acțiune concretă.

Că de vorbe ne-am săturat!