Scandalul permiselor de conducere în Italia: Trei români și un italian cereau 3.000 de euro pentru răspunsuri corecte la examen

Poliția Rutieră din Brescia a descoperit o schemă vastă de fraudă la examenele pentru permise de conducere, implicând zeci de străini.

Aceștia au folosit microcamere și dispozitive mobile cu auriculare ascunse sub haine pentru a primi răspunsuri corecte de la o persoană la distanță, în timpul testelor teoretice.

Echipamentul era instalat cu o zi înainte de examen, iar candidații plăteau între 3.000 și 4.000 de euro pentru servicii, informează Il Gazzettino.

Ancheta, care a durat doi ani, a condus la identificarea a 42 de persoane suspectate. În august, procurorii din Brescia au arestat presupusul lider al grupului, Gerardo Sansone, un bărbat de 56 de ani din Foggia, rezident în Nogara, provincia Verona.

Alături de el, au fost arestați și colaboratorii săi apropiați, toți de naționalitate română: Ana Maria Arsene, 32 de ani, Larisa Loredana Arsene, 22 de ani, și Florentin Vasile, 36 de ani, toți aflați în arest la domiciliu.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ei sunt acuzați de constituirea unei asociații infracționale și falsă atribuire de lucrări altrui. Persoana care sugera răspunsurile de la distanță, cunoscută sub numele de Antonio, nu a fost încă identificată.

Între 5 februarie 2021 și vara trecută, grupul a reușit să obțină ilegal zeci de permise în mai multe orașe italiene, inclusiv Brescia, Cremona, Bologna, Parma, Udine, Venezia, Padova și Rovigo.

Două persoane instalau echipamentul la domiciliul candidatului, cu o zi înainte de examen. Suma de 3.000 de euro, prețul standard pentru un permis categoria B, era plătită în avans și în numerar.

Autoritățile din Padova investighează trei cazuri specifice: un cetățean tunisian de 55 de ani din Saonara a reușit să treacă examenul pe 28 ianuarie 2022 cu ajutorul echipamentului electronic și a complicității româncelor  Ana Maria și Larisa Loredana Arsene.

Pe 2 februarie, un tânăr din Padova a folosit același sistem, iar pe 21 martie, o femeie rusă de 41 de ani din Vigonza a fost, de asemenea, implicată în fraudă.

Toți suspecții sunt reprezentați de avocatul Federico Alati și sunt acuzați de complicitate cu membrii grupului organizat.