Un avion a ieșit de pe pistă pe un aeroport din Italia. Aglomerație și întârzieri pentru sute de pasageri

Un incident neobișnuit a avut loc vineri, 3 mai 2024, la Aeroportul Costa Smeralda din Olbia, un oraș situat pe insula Sardinia din Italia, unde un mic avion de testare a ieșit de pe pistă în timpul manevrelor de aterizare.

avion-oblia20240504
Avionul ieșit de pe pistă pe aeroportul din Olbia, Italia. Sursă foto: lanuovasardegna.it.

Avionul, aparținând companiei ENAV (Ente Nazionale per l’Assistenza al Volo) și utilizat pentru testarea sistemelor de siguranță aeroportuară, a fost implicat într-un incident care a declanșat oprirea traficului aerian pentru mai multe ore.

În jurul orei 13:30, avionul Piaggio P180, care poate transporta până la nouă pasageri, a avut probleme în timpul aterizării și a ieșit de pe pistă, oprindu-se într-o zonă cu iarbă. Cu toate acestea, cei trei membri ai echipajului au scăpat fără răni.

Potrivit directorului aeroportului, Christian Puddu, „s-au acționat imediat toate forțele de intervenție, iar echipajul a fost evaluat și asistat în siguranță.”

Cauza exactă a incidentului este în curs de investigare, dar se crede că o defecțiune la unul dintre pneuri ar fi putut fi factorul principal.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit unei surse locale, „se pare că roata din spate stânga a aeronavei a explodat, probabil provocând ieșirea de pe pistă.”

Incidentul a avut un impact semnificativ asupra traficului aerian, cu zeci de zboruri întârziate sau anulate și câteva zboruri deviate către alte aeroporturi.

Acest lucru a condus la aglomerație și întârzieri pentru sute de pasageri care își așteptau zborurile.

Cu toate acestea, personalul aeroportului și forțele de securitate au reușit să mențină ordinea și siguranța în mijlocul situației tensionate.

După o pauză de peste cinci ore, traficul aerian a fost reluat în jurul orei 18:45, iar aeroportul a revenit la funcționarea normală.

Din nefericire, întârzierile și anulările au continuat să afecteze programul zborurilor până în cursul serii.